Att vilja bevara en restriktiv alkoholpolitik behöver inte stå i konflikt med att vara i takt med tiden – det handlar snarare om att ge människor rimliga möjligheter att leva sina liv fritt och under eget ansvar, skriver debattörerna.
Att vilja bevara en restriktiv alkoholpolitik behöver inte stå i konflikt med att vara i takt med tiden – det handlar snarare om att ge människor rimliga möjligheter att leva sina liv fritt och under eget ansvar, skriver debattörerna.

Alkohollagen i skriande behov av modernisering

ANNONS
|

Den smått absurda cirkusen kring pensionärsföreningen Allégårdens vinprovningar fick stor uppmärksamhet förra veckan. Föreningen saknade alkoholtillstånd och har därför tvingats stoppa sina populära träffar. Såväl restaurangnäringen som politiker har i samband med att detta uppmärksammats påtalat behovet av att se över alkohollagen, och det är bara att instämma i detta.

Alkohollagen har förvisso justerats genom åren, om än tämligen motvilligt och eftersläpande. Men det skriande behovet av förändring av alkohollagen är större än bara i ärenden som rör aktiviteter som i fallet med de vinprovande pensionärerna.

Rejäl översyn

Med en växande delningsekonomi som kombinerar innovativt entreprenörskap och ny digital teknik kommer behovet av en rejäl översyn och anpassning av lagen till samtiden. Delningsekonomin är inte avgränsad till vissa branscher. För att förstå det som händer på det här området måste man höja blicken och se att det sprider sig till allt fler områden. Nu kan man äta, bo och resa med hjälp av delningsekonomin.

ANNONS

Social dining är en av de hetaste mattrenderna just nu, och hemmarestauranger är en del av det begreppet. Trenden med hemmamiddagar växer globalt men även här hemma i Sverige. Vi har exempelvis utvecklat appen AirDine. På samma sätt som Airbnb erbjuder sovplats, erbjuder AirDine en möjlighet att boka en middag hemma hos någon man inte känner. Men för den som vill bjuda hem människor på en middag via denna app eller andra liknande tjänster och samtidigt vill bjuda ett glas vin till maten, sätter lagen käppar i hjulet.

Moderniserad lagstiftning

I går presenterades en statlig utredning om delningsekonomin. Den väntas ge svar på huruvida befintlig lagstiftning är ändamålsenlig eller om det finns behov av författningsändringar. AirDine, Uber och andra bolag inom delningsekonomin har har fått delge sin syn på utmaningar och nödvändiga förändringar. Huruvida den beslutsfattande sfären tagit intryck låter vi vara osagt.

Nu gäller det att vi ser konkreta förslag som kan leda till förändringar och modernisering av alkohollagstiftningen, anpassad till att våra levnadsvanor drastiskt förändras. Att vilja bevara en restriktiv alkoholpolitik behöver inte stå i konflikt med att vara i takt med tiden – det handlar snarare om att ge människor rimliga möjligheter att leva sina liv fritt och under eget ansvar. Till det tror vi helt bestämt hör att kunna erbjuda sina nya middagsgäster ett glas vin till maten!

ANNONS

Charlie Hedström

vd AirDine

Tobias Hamberg

vice vd Avenyfamiljen

ANNONS