Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Lennart Bengtsson är meteorolog och atmosfärforskare. Bild: AP Photo/Charlie Riedel

Alarmism och bojkotter gör bara ont värre

Att jordens väder och klimat ibland är våldsamt innebär utmaningar för mänskligheten. Detta har alltid varit fallet och var faktiskt värre tidigare än de är i dag, skriver Lennart Bengtsson, klimatforskare.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Klimatet, 25/8 och 4/9

Kristina Ros från Extinction Rebellion och sociologiprofessor Håkan Thörn är övertygade att mänskligheten inom en snar framtid står inför sin snara undergång. Orsaken är mänsklighetens överdådiga leverne och inte minst dess utsläpp av växthusgaser i atmosfären.

Det är helt korrekt att ökning av växthusgaser i atmosfären sedan industrialismens början har bidragit till att öka växthuseffekten med cirka 3 Watt/m2. Detta beror på koldioxid och andra växthusgaser har egenskapen att absorbera jordens värmestrålning. Den skall läggas till den naturliga värmeabsorptionen på 150-160 Watt/m2 som är orsaken till att vår jord överhuvudtaget är beboelig för människor, växter och djur. Som en följd har jorden blivit varmare med ungefär 1°C vilket hittills knappast har inneburit några problem, än mindre en fara för mänskligheten och för Sveriges del huvudsakligen fördelar.

Att jordens väder och klimat ibland är våldsamt innebär utmaningar för mänskligheten. Detta har alltid varit fallet och var faktiskt värre tidigare än de är i dag. Bara att vi i dag kan förutsäga de flesta hemska oväder dagar i förväg har räddat ett stort antal liv.

Ingen vill backa bandet

Jordens befolkning har sedan 1950 mer än tredubblats till åtta miljarder människor inom några år. Därtill har det stora flertalet fått ett bättre liv, vilket säkert de flesta semesterresenärer noterat. För min del räcker det att jämföra mitt första besök i Kina 1977 med det senaste för två år sedan. Ingen av mina kinesiska vänner vill resa tillbaka till 1977 eller tidigare, inte ens de mest hängivna maoisterna. Inte tror jag heller att Kristina Ros och Håkan Thörn vill göra en tidsresa till ett mindre växthusbelastat 1800-tals-Sverige.

På lång sikt ger en fortsatt växthusgasökning en något högre temperatur på jorden. Detta framgår att IPCC:s omfattande sammanställningar, den senaste från 2014. Samtidigt pågår en omfattande omläggning av våra energisystem mot bättre hushållning av den fossila energin samt övergång till förnybar energi och nya former av kärnkraft. Detta kommer att ta sin tid på grund av alla tekniska svårigheter men är fullt genomförbart.

Stupida åtgärder som konsumentbojkotter, demonstrationer eller liknande som Extinction Rebellion håller på med och som de två skribenterna ställer sig bakom kommer i bästa fall försena förnuftiga energilösningar, i värsta fall omintetgöra dem. Uppmana i stället skolbarnen att skaffa sig en grundlig teknisk och vetenskaplig utbildning för att bli bättre rustade att möta framtidens utmaningar.

Lennart Bengtsson, klimatforskare och författare