Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Agera konstruktivt för hamnens bästa

Ann-Sofie Hermansson (S) och Ulrica Messing (S) anklagar debattörer för att sakna intresse för att hitta en lösning i hamnkonflikten. De bidrar själva aktivt till att förhindra en sådan, skriver Patrik Helgeson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Hamnkonflikten, 15 & 20/1

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och Göteborgs hamns ordförande Ulrica Messing (S) hävdar att jag förvanskar deras hållning i frågan om inskränkt strejkrätt, trots att jag har återgett denna med ett tydligt och talande citat. Samtidigt tillskriver de mig och många andra en nonchalans inför vad som händer med själva hamnverksamheten och ett ointresse för att nå en lösning.

Som stadsdelspolitiker reagerar jag förstås på detta eftersom Västra Hisingens arbetsplatser och invånare i högsta grad är beroende av en fungerande hamn. Det står dem ändå fritt att tillskriva mig vilka uppfattningar de vill. Problemet är att Hermansson och Messing själva aktivt förhindrar en konstruktiv lösning för hamnen genom sitt handlande.

  • För det första riktar man inte någon kritik mot den part som ansvarar för containerterminalen och som inte lyckas leverera utlovat resultat.

Problemet är att Hermansson och Messing själva aktivt förhindrar en konstruktiv lösning för hamnen genom sitt handlande.

I stället har danskägda APM Terminals getts fria händer att fortsätta sin nuvarande personalpolitik. Tillsvidareanställd personal sägs nu upp ena dagen för att bli inringd av bemanningsföretag andra dagen. Detta går stick i stäv med kommunens egen personalpolitik. I partiledardebatten kommenterade statsministern saken: ”När arbetsgivarna säger upp och sen tar in timanställda, där har vi ett stort problem. Det är någonting vi behöver göra åt”.

  • För det andra befinner vi oss nu i ett läge där arbetsgivarsidan inte har några incitament för att sätta sig vid förhandlingsbordet. Arbetsgivarna väntar helt enkelt in att en ny lagstiftning om inskränkt strejkrätt ska presenteras, vilken skulle ge dem ett mycket starkare övertag. I DN 19/1 säger Svenskt Näringslivs vice vd Peter Jeppsson: ”Jag kan inte se att parterna kan lösa den här situationen. Det behövs en ändring i lagen.”

Hermansson och Messing avvisar inte sådan lagstiftning utan hoppas att utredarna föreslår ”små och mycket precisa justeringar” som enbart ska slå mot Hamnarbetarförbundet. Därmed infriar man APMT:s förhoppningar.

  • För det tredje har Hermansson och Messing valt att inte träffa Hamnarbetarförbundet avd 4. Det går inte att på ett trovärdigt sätt hävda att man verkar konstruktivt i konflikten mellan parterna om man avvisar samtal med majoritetsfacket samtidigt som man reser till Stockholm tillsammans med APMT för att lobba för inskränkt strejkrätt för en av parterna.

Patrik Helgeson (V)

1:e vice ordförande SDN Västra Hisingen