Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Agera i stället för att fantisera om fler poliser

DEBATT: När socialdemokraterna Ann-Sofie Hermansson och Mattias Jonsson äntligen ger sig till känna i debatten om den besvärande brottsligheten i Göteborg gör de det dessvärre med tomma, skramlande tunnor, skriver Jonas Ransgård (M) och Lars Hjälmered (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Tryggare stad 8/5

S-MP-regeringen ville ge upp kravet på att Sverige ska ha en minimibemanning om 20 000 poliser. Detta i ett land som redan ligger på mycket låga nivåer för antalet poliser per invånare. Och detta i en tid när Polisen är så hårt ansatt av de olika uppgifter som följer av flyktingkrisen att den tvingas ställa bekämpningen av den vardagliga mängdbrottsligheten åt sidan. En riksdagsmajoritet avvisade dock förslaget.

Riksdagsledamoten Mattias Jonsson (S) sa sig i januari i GP vilja kompensera de bristande polisresurserna genom ett kommunalt ordningspolisväsende.

Ingen verkstad

Men det var där och då. Något förslag därom har aldrig väckts. Inte av Jonsson och än mindre av S-MP-regeringen. Sannolikt syftade uttalandet mer till att blidka hemmaopinionen än till att påverka verkligheten.

Vi moderater menar att Polisen måste förstärkas och det med fullt utbildade, statliga poliser. Vi har därför, som ett första steg, föreslagit att 2 000 nya poliser ska utbildas och anställas till år 2020. De ökade resurserna vill vi främst kraftsamla till de mest utsatta områdena i riket. Sex av 15 sådana områden finns i Göteborg. Väl medvetna om att polisers geografiska placering inte avgörs genom politiska beslut, tycker vi ändå att en rimlig uppskattning är att upp emot 600 nya poliser kan tillföras Göteborgsregionen. Det skulle innebära en mycket kraftfull förstärkning av de drygt 1 300 poliser som arbetar i Storgöteborg i dag.

Detta både är rimligt och nödvändigt. En tillräcklig förekomst av poliser är grundläggande för att människor ska känna trygghet och tillit till rättssamhället. Det är en förutsättning för att brott ska kunna utredas, brottslingar lagföras och därmed för att brottsoffer ska kunna få sin berättigade upprättelse.

Socialdemokraterna, som styr i både staden och nationen, borde nu ta krafttag för att försöka lösa de allvarliga problem som präglar staden. Inte fantisera om poliser som inte finns eller om lagförslag som aldrig väckts.

Jonas Ransgård (M)

oppositionsråd, Göteborg

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot, Göteborg0