Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Yasmine Posio Nilsson (V), utrikespolitisk talesperson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Agera i FN för att få stopp på övervåldet i Gaza

Människorna i både Palestina och Israel förtjänar en fredlig lösning. Stefan Löfven (S) har krävt en utredning av de våldsamma händelserna. Det är bra men det räcker inte. Sveriges regering måste agera inom FN för att situationen inte ska eskalera ytterligare, skriver Yasmine Posio Nilsson (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Just nu slår den israeliska militären med brutalt våld ner de palestinska demonstranter som protesterar mot ockupationen och mot flytten av den amerikanska ambassaden till Jerusalem. I skrivande stund har 60 palestinier dödats av israeliska soldater och närmare 3 000 har skadats. Men siffrorna stiger hela tiden. Fullt beväpnade soldater skjuter skarpt mot demonstranter utan hänsyn till varken proportionalitet eller mänskliga rättigheter. Även små barn har fallit offer för våldet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Allt grövre övergrepp

Israels övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket inte bara fortsätter utan blir dessutom allt grövre. Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter. USA:s president Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem är en tydlig markering mot ett fritt Palestina. Flytten är en direkt provokation mot fredsprocessen och alla som tror på en fredlig lösning.

Frågan om vilken status staden Jerusalem ska ha är central. FN har i flertalet resolutioner fastställt att östra Jerusalem är palestinskt territorium och en del av det ockuperade Västbanken. Men i sitt invigningstal för den amerikanska ambassaden gjorde Israels premiärminister Netanyahu det tydligt att han inte har för avsikt att följa FN:s beslut. En förutsättning för att ockupationen av östra Jerusalem ska upphöra är att de israeliska bosättningar som finns på området avvecklas och att inga nya byggs. Trots det fortsätter Israel att demolera palestinska hem och bygga nya bosättningar i östra Jerusalem. Fred kommer inte att vara möjlig utan en lösning på frågan om Jerusalems status och utan att Israels ockupation av östra Jerusalem hävs.

Inspärrade och avskurna

Israels ockupation av Palestina har pågått i mer än 50 år och skapat en av världens mest segdragna konflikter. Övergreppen mot det palestinska folket fortsätter med oförminskad styrka. Gaza brukar, med rätta, kallas för världens största utomhusfängelse – med drygt 1,8 miljoner invånare varav hälften barn. Jag var själv nyligen i Palestina. Eftersom gränsen till Gaza är stängd fick jag nöja mig med att besöka omgivningarna för att försöka se området på håll. Människorna som bor där har fråntagits möjligheten till försörjning, de får inte resa fritt, deras reningsverk är sönderbombade och inga varor får lämna eller komma till Gaza via havet eftersom Israel regelvidrigt trotsar lagarna om internationellt vatten. Frustrationen och desperationen är stor. Samtidigt kunde jag höra hur israeliska soldater övade prickskytte på skjutbanor i närheten.

Oproportionerlig aggression

Protesterna vid gränsen till Israel började som en folkfest. Tiotusentals människor, många barn och ungdomar, samlades för att göra sina röster hörda, dansa, lyssna på musik och ha picknick. En del valde att trotsa förbudet att gå nära gränsen och kasta sten mot den israeliska militären och bränna bildäck. Men den aggression Israel har svarat med är långt bortom proportionalitetens gränser. Israels ledare hävdar att de agerar i självförsvar, men bilderna från Gaza talar sitt tydliga språk.

Blockaden måste hävas

Ska detta få ett slut måste Israel omedelbart stoppa de blodiga attackerna på palestinska demonstranter. Blockaden mot Gaza måste hävas och de som behöver akut sjukvård och humanitär hjälp måste få den hjälp de behöver. Människorna i både Palestina och Israel förtjänar en fredlig lösning. Stefan Löfven (S) har krävt en utredning av de våldsamma händelserna, det är bra men det räcker inte. Sveriges regering måste agera inom FN för att situationen inte ska eskalera ytterligare. Omvärlden måste tydligt markera att Israels brott mot mänskliga rättigheter inte accepteras.

Yasmine Posio Nilsson (V)

utrikespolitisk talesperson