Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Johan Fält (M), ordförande SDN Angered.

AF gör skillnad i Angered - lägg inte ned kontoret

Att lägga ner Arbetsförmedlingens kontor i Angered förefaller ogenomtänkt och kortsiktigt. Här finns stor potential att få fler i arbete, skriver Johan Fält (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Att vi har möjlighet att kunna försörja oss själva påverkar oss och våra familjer och inte minst samhället. Arbetsförmedlingen kan vara en garant för detta. Barn som växer upp i familjer med långvarigt försörjningsstöd riskerar att få sämre studieresultat och löper också större risk att som vuxna själva fastna i ett bidragsberoende. Att med den kunskapen lägga ner Arbetsförmedlingens kontor i Angered förefaller ogenomtänkt och kortsiktigt.

Vi har stor potential att få många i arbete. I Angered finns stor potential att verkligen kunna minska arbetslösheten och fylla behovet av personal inom till exempel vård och omsorg. Men det kräver insatser från både stat och kommun. Antalet arbetslösa i Angered måste minska och vi ska ner från 11,7 procent till Göteborgs genomsnitt på 5,6 procent. Vi har i dag högsta värdet.

För att lyckas med den stora utmaning som ligger framför oss behöver vi en närvarande Arbetsförmedling som möter invånarna på deras hemmaplan. Samhället måste bokstavligen visa att det inte lämnar förorten i sticket och inte överger den.

Utan detta nära samarbete med Arbetsförmedlingen hade de resultaten varit omöjliga.

Samarbete med Arbetsförmedlingen avgörande. I Angered har stadsdelsförvaltningen, i nära samverkan med Arbetsförmedlingen, under flera år drivit ett framgångsrikt arbete för att stötta människor ut i egen försörjning och minska beroendet av försörjningsstöd.

Mellan 2014 och 2018 har antalet hushåll med försörjningsstöd minskat med 38 procent och andelen ungdomar som är långtidsberoende av försörjningsstöd har minskat med 65 procent under samma period. Utan detta nära samarbete med Arbetsförmedlingen hade de resultaten varit omöjliga.

Nedläggning hotar positiv utveckling. Om Arbetsförmedlingens kontor i Angered läggs ner enligt det förslag som presenterades fredagen 29 mars, så motverkar det en fortsatt positiv utveckling. I stället för nedläggning behöver vi intensifiera samarbetet och satsa ännu mer för att bryta segregationen så att Angeredsborna ska kunna ta sig in på arbetsmarknaden. Här har stadsdelsförvaltningens och Arbetsförmedlingen en helt avgörande roll.

Segregationen i Angered måste brytas. Vi behöver Arbetsförmedlingen i Angered för att kunna minska skillnaderna och skapa ett tryggt samhälle där vi alla känner hopp, där vi tillsammans visar att vi tror på människors förmåga att utvecklas och att ta sig an nya utmaningar och bryta utanförskap. Om inte vi står upp för detta – hur ska då den enskilda människan kunna tro på en förändring och förbättring? Om vi, det allmänna, vågar satsa på jobb då kommer också företagare våga satsa och göra investeringar och anställa!

Johan Fält (M)

ordförande SDN Angered