Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Får Rämsell verkligen en miljon? Nej, påståendet är förvillande. Miljonen är för det första 957 100 kr. Av detta är 191 420 kr moms. Summan som beviljats exklusive moms är alltså 765 680 kr. Vilket inte är Beatrice Rämsells pengar, utan advokatbyråns. Innan pengarna blir till lön ska sociala avgifter och skatt betalas. Där försvinner en stor del av summan, skriver Viktor Banke.  Bild: Adam Ihse /TT, Viktor Gårdsäter
Får Rämsell verkligen en miljon? Nej, påståendet är förvillande. Miljonen är för det första 957 100 kr. Av detta är 191 420 kr moms. Summan som beviljats exklusive moms är alltså 765 680 kr. Vilket inte är Beatrice Rämsells pengar, utan advokatbyråns. Innan pengarna blir till lön ska sociala avgifter och skatt betalas. Där försvinner en stor del av summan, skriver Viktor Banke. Bild: Adam Ihse /TT, Viktor Gårdsäter

Advokat Rämsells miljonnota i Wilma-fallet troligen fullt rimlig

Värdet av en korrekt genomförd rättegång kan inte underskattas. Därför är det illa att media förvillar om den ersättning som morddömde Tishko Ahmeds advokat Beatrice Rämsell får, skriver försvarsadvokat Viktor Banke.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag går in på Expressens sajt några timmar efter att domen har fallit mot Wilma Anderssons mördare. Målet har engagerat hela Sverige och intresset har varit enormt. Längst upp på sajten, under tjocka svarta bokstäver som bildar ordet ”EXTRA”, är det dock inte domen som avhandlas. Där finns istället en bild på försvarsadvokaten Beatrice Rämsell till vänster, hennes klient till höger, och så texten: ”Tishko Ahmeds advokat får en miljon i ersättning”.

Genom upplägget har Expressen tagit ställning i vart fall till en sak: ersättningen till advokaten har ett nyhetsvärde. Implicit får läsaren därmed också uppfattningen av att ersättningen är anmärkningsvärd.

Får hon en miljon?

Så hur funkar det där med advokatens ersättning egentligen?

När ett mål avslutas lämnar advokaten in en så kallad kostnadsräkning. Domstolen tar sedan ställning till detta yrkande och beslutar om ersättning. Anses den nedlagda tiden vara skälig beviljas ersättningen, annars kan tingsrätten sätta ned den. (Timtaxan en offentlig försvarare har att förhålla sig till är för övrigt fastställd i lag. För 2020 är den 1 404 kr exklusive moms). I detta fall ansåg åklagare Jim Westerberg att de nedlagda timmarna var för många, men Uddevalla tingsrätt beviljade advokat Rämsells ersättningsanspråk vad gäller nedlagd tid.

Men får Rämsell verkligen en miljon? Nej, påståendet är förvillande. Miljonen är för det första 957 100 kr. Av detta är 191 420 kr moms. Summan som beviljats exklusive moms är alltså 765 680 kr. Vilket inte är Beatrice Rämsells pengar, utan advokatbyråns. Innan pengarna blir till lön ska sociala avgifter och skatt betalas. Där försvinner en stor del av summan. Dessutom har företaget helt säkert utgifter för administration, försäkringar, kontor, obligatoriska kursavgifter med mera. På sista raden är man alltså mycket långt ifrån en miljon.

Tio timmar i veckan

Kom också ihåg att Tishko Ahmed frihetsberövades den 19 november 2019. Huvudförhandlingen i Uddevalla tingsrätt avslutades den 20 juli. Därmed pågick Rämsells arbete under åtta månader. Under hela denna tid hennes klient suttit frihetsberövad med restriktioner, vilket av advokaten kräver mycket kontakt. Därutöver är det polisförhör, häktningsförhandlingar, genomgång av omfattande förundersökningsprotokoll, noggranna förberedelser inför och under tingsrättens förhandling m m. Den tid som Rämsell lagt ned på detta är enligt artikeln 410,5 timmar fördelat över åtta månader. Drygt 50 timmar per månad, således cirka tio per vecka.

Tio timmar per vecka. Är det oskäligt för att tillvara ta en ung mordmisstänkt människas intressen? Rämsell var för övrigt inte ensam: Tishko Ahmed hade två offentliga försvarare (vilket inte är ovanligt i större mål). Jag är inte i detalj insatt i målet. Vad som är oskäligt eller ej vet jag inte med säkerhet. Vad jag vet är dock att det är oerhört viktigt med en tillgänglig, engagerad och närvarande advokat. Jag vet också att tio timmar per veckan inte är sensationellt nog för det ska hamna på en löpsedel.

Riskerar bli en mardröm

Detta handlar inte om Tishko Ahmed, Beatrice Rämsell eller hennes medförsvarare Peter Olsson. Det handlar om det vi brukar kalla för rätten till en rättvis rättegång. På ena sidan står nämligen staten, som genom åklagaren och med hela polismyndigheten i ryggen anklagar den enskilde. Om den enskilde inte företräds av en oberoende advokat som med näbbar och klor tillvaratar den anklagades intressen, då har inte rättegången varit rättvis. Det handlar om balans, och ytterst om att den enskilde inte ska vara rättslös i förhållande till staten. En rättegång som inte varit rättvis kan ifrågasättas, vilket vore en mardröm för alla inblandade.

Advokater bär ett tungt ansvar, och ska tåla granskning. Men när Expressen förvillar om ersättningen till en offentlig försvarare, dessutom högst upp på sajten som om ersättningsfrågan just då var det viktigaste som hänt i Sverige, finns det anledning att påminna om vad det är vi betalar för. Andra saker som kostar är för övrigt åklagaren, rättens ledamöter, Tishko Ahmed tid i häktet, utredande poliser, domstolspersonal med mera.

Så ser notan ut för en formellt riktig process där man genom noggrant polisarbete och en korrekt rättegång har fastställt vem som mördade Wilma Andersson. Värdet av det kan inte underskattas.

Viktor Banke, Försvarsadvokat