En adoption ska alltid utgå från barnets bästa, och i Sverige – precis som i många andra länder – omges adoptionsprocessen av ett gediget regelverk, skriver Johan Högberg, Adoptionscentrum.
En adoption ska alltid utgå från barnets bästa, och i Sverige – precis som i många andra länder – omges adoptionsprocessen av ett gediget regelverk, skriver Johan Högberg, Adoptionscentrum. Bild: Pressbild

Adoptionskritik gör framtidens adoptioner bättre

Adoptionskritik är både legitimt och naturligt förekommande på sociala medier, i radio, tv och tidningar liksom inom organisationen. Det är sunt att adoptionsförmedling granskas. Vår utgångspunkt är att kritiken bidrar till att göra adoptioner ännu bättre, skriver Johan Högberg, Adoptionscentrum.

ANNONS

Replik

Adoption, 7/1

Maria Fredriksson skriver på GP Debatt att många betraktar adoption som ett välgörenhetsprojekt. Att intresse för ursprung och adoptionskritik möts med anklagelser om otacksamhet som tystat många. Vi som adopterade och adoptivföräldrar och engagerade i Sveriges största adoptionsorganisation, Adoptionscentrum, känner inte igen den beskrivningen.

Vi står för att vi anser att adoption är bra för barn som av olika anledningar inte kan växa upp med sin biologiska familj. En adoption ska alltid utgå från barnets bästa, och i Sverige – precis som i många andra länder – omges adoptionsprocessen av ett gediget regelverk. Samtliga svenska adoptionsorganisationer drivs helt utan vinstintresse och granskas kontinuerligt av en tillsynsmyndighet.

ANNONS

En adoption innebär inte att den adopterades rätt till sitt ursprung ska ignoreras – tvärtom

För Adoptionscentrums 3 800 medlemsfamiljer är frågan om adopterades rätt till sitt ursprung central. En adoption innebär inte att den adopterades rätt till sitt ursprung ska ignoreras – tvärtom. Det är en viktig del av förberedelserna inför en adoption och något som adopterade på egna villkor ska kunna utforska senare i livet, ibland även med sina adoptivföräldrar.

Stort intresse för att söka sina rötter

Intresset för att söka sina rötter är större än någonsin – ett intresse där vi upplever att de adopterade får all tänkbar hjälp av sina adoptivföräldrar. Vi står bakom kravet på ökat stöd till adopterade liksom uppföljning då behovet är stort, vilket också märks i kontakter med myndigheter och beslutsfattare.

Vår utgångspunkt är att adoptionskritiken bidrar till att göra adoptioner ännu bättre

Adoptionskritik är både legitimt och naturligt förekommande i sociala medier, radio, tv och tidningar liksom inom organisationen. Det är sunt att adoptionsförmedling granskas. Vår utgångspunkt är att adoptionskritiken bidrar till att göra adoptioner ännu bättre. Lagar, regelverk och processer behöver ständigt förändras med nya erfarenheter.

Vi är inte det minsta rädda för de svåra frågorna, men vi är bekymrade över den otroligt starka polariseringen som inte leder någonvart. Vi vill ha en konstruktiv debatt byggd på saklighet och fakta och utan osakliga angrepp. Vi tror på dialog där ömsesidig respekt finns och där vi är försiktiga med obekräftad information.

ANNONS

Adoptionsprocessen har över tid förändrats, precis som det samhälle vi lever i. Adoptionscentrum leds i dag av en styrelse på elva ledamöter med hälften adopterade. Vi vill ha en dialog där vi inte bara lyfter upp det som är dåligt från förr utan där vi också ser hur adoptioner kan bli bättre imorgon.

Johan Högberg, förbundsordförande, Adoptionscentrum

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS