Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ackorden är en garant för lokalt medbestämmande tillsammans med bygg- och platschef. Det skapar laganda och arbetsmiljö och säkerheten blir bättre, skriver debattörerna.

Ackord är att jobba smart

Skanska och NCC påstår att prestationslönen inverkar negativt på arbetsmiljön, kvalitet, kundrelationer och företagens konkurrenskraft. Det är fel och mycket illa underbyggt, skriver bland andra Tomas Emanuelsson, Byggnads Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Ackordslöner, 29/2

I måndags gick representanter för två av Sveriges största byggbolag ut med uppmaningen att förstöra den lönemodell som finns i vårt kollektivavtal. Skanska och NCC påstår att prestationslönen inverkar negativt på arbetsmiljön, kvalitet, kundrelationer och företagens konkurrenskraft. Det är fel och mycket illa underbyggt.

Tvärtom kan vi på våra arbetsplatser se en helt annan verklighet, där ackorden är en garant för lokalt medbestämmande tillsammans med bygg- och platschef. Byggnadsarbetarna deltar i projektering, planering, material- och metodval eftersom man delar intresse av att göra ett bra och effektivt jobb. Det skapar laganda och arbetsmiljö och säkerheten blir bättre.

Som 50-årige träarbetaren Lars-Åke Hedman säger: ”De som presterar bäst är de som planerar bäst. Det har ingenting att göra med om du är stark. Tack vare ackordet blir arbetet både säkrare och effektivare.”

Han får medhåll från 22-åriga träarbetaren Emma Gustavsson: ”I ett fungerande lag hjälps alla åt solidariskt. Jag har aldrig känt att jag som kvinna skulle prestera sämre, ackord handlar om att jobba smart. Däremot känner jag mig oerhört nedvärderad när arbetsgivarsidan går ut och påstår att jag inte kan jobba på ackord för att jag är tjej.”

Vill skapa modern bransch

Vi i Byggnads går in i avtalsrörelsen med målet att skapa en modern och framtidsinriktad byggbransch. Vi vill ha en bransch där män och kvinnor, nyanlända, unga och äldre, jobbar sida vid sida på samma villkor. Bara så kan vi förhindra att grupper ställs mot varandra med lönedumpning och allt sämre villkor. Det är så vi skapar ordning och reda.

Unga tjejer och killar drömmer om att bli framtidens byggnadsarbetare. Trots behovet av arbetskraft har dagens byggelever svårt att hitta en lärlingsplats. Byggnads vill fastställa att byggföretagen tar sitt ansvar och anställer fler lärlingar.

Kvinnor har svårt att få jobb i byggbranschen. Undersökningar visar att det finns attityder och en jargong som håller kvinnor borta från branschen och som får både män och kvinnor att må dåligt. Ska vi klara av att bygga alla de bostäder som behövs kan vi inte vända halva befolkningen ryggen. Därför vill vi arbeta för en förändring så att alla känner sig välkomna.

Tomas Emanuelsson

ordförande Byggnads Väst

Emma Gustavsson

träarbetare, Peab

Lars-Åke Hedman

träarbetare, Hansson och söner