Nog är det slående att det privata näringslivets tankesmedja Timbro mitt under en pandemisk kris, och samtidigt som vårdens representanter varnar för resursbrist, påstår att vi endast ser resultatet av ”kloka prioriteringar”, skriver debattören.
Nog är det slående att det privata näringslivets tankesmedja Timbro mitt under en pandemisk kris, och samtidigt som vårdens representanter varnar för resursbrist, påstår att vi endast ser resultatet av ”kloka prioriteringar”, skriver debattören. Bild: Yvonne Åsell/SvD/TT

Absurt att anklaga nyliberalismens motståndare för att vara socialister

Sjukvården skriker efter utrustning eftersom nyliberaler lobbat fram en avskaffning av den centrala lagerföringen, skriver Victor Pressfeldt, doktorand i historia och forskare i nyliberalism.

ANNONS

Slutreplik

21/3 Tröttsamt att skylla bristen på intensivvård på nyliberalismen

17/3 Sveriges skrikande brist på intensivvård nyliberalismens fel

Nyliberalismens verkningar har de senaste veckorna blivit mer synliga än någonsin. Vi har bland annat sett hur privata bolag utnyttjar coronakrisen genom att ta ut ockerpriser på varor som sjukvården nu är i akut behov av. Detta har möjliggjorts då nyliberaler lobbat fram ett avskaffande av den centrala lagerföringen. Och nog är det slående att det privata näringslivets tankesmedja Timbro mitt under en pandemisk kris, och samtidigt som vårdens representanter varnar för resursbrist, påstår att vi endast ser resultatet av ”kloka prioriteringar”.

ANNONS

Stor nedskärning av vårdplatser

Sanningen är att Sveriges intensivvårdsplatser mellan 1993 och 2018 skurits ned med häpnadsväckande 86,7 procent. 2019 hade Sverige dessutom, enligt Sveriges kommuner och regioner, rekordstora överbeläggningar med resultatet att ett stort antal patienter fick en vårdplats som inte uppfyllde patientsäkerhetskraven.

Kraven på central lagerföring togs i och med reformen bort då nyliberala ekonomer antog att marknaden skulle lösa resurshanteringen spontant, utan statlig planering: en dogm inom nyliberal ideologi.

Att Sverige saknar centrala lager för medicinsk utrustning och läkemedel är ett direkt resultat av att regeringen Reinfeldt 2009, trots varningar, privatiserade och ”avreglerade” apoteksmarknaden. Att tala om en avreglering är egentligen missvisande då det rörde sig om ett kraftigt statligt ingripande för marknadsstyrning. Kraven på central lagerföring togs i och med reformen bort då nyliberala ekonomer antog att marknaden skulle lösa resurshanteringen spontant, utan statlig planering: en dogm inom nyliberal ideologi.

Många inser problemen

Det är absurt att påstå att de som är motståndare till nyliberalismens marknadsfundamentalism måste vara socialister. Jag tror tvärt om att många över hela det politiska spektret börjat inse de allvarliga problemen med den nyliberala styrningen. Med decennier av privatiseringar och marknadsbyråkrati. Men tyvärr visar argumentationen att Timbro är ovilliga att föra en seriös debatt om de nyliberala idéer som dess moderorganisation Svenskt näringsliv årligen lägger ofattbara 800 miljoner kronor på att sprida och legitimera.

Nyliberalism innebär lite förenklat styrning genom konkurrensmekanismer och statligt konstruerade marknader. Inneboende i det nyliberala sättet att tänka ligger föreställningen att marknader kan utgöra lösningen på alla samhällets problem. Även på problem som marknaden till en början självt skapat. Nyliberalism innebär dock inte, vilket är ett vanligt missförstånd, extremt låga skatter eller en minimering av staten. Nyliberalism är snarast en modell för styrning där det privata företaget får agera modell för staten. Som om ett sjukhus kunde styras som en bilfabrik.

ANNONS

Victor Pressfeldt, doktorand i historia och forskare i nyliberalism

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS