Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

300 kvadrat går att driva vidare

DEBATT: Bibliotekssuccén 300 kvadrat skulle kunna fortsätta i samma lokaler fram till 2018. Men stängs till halvårsskiftet för att ansvariga påstår att det inte finns pengar. Men visst finns det pengar, skriver Håkan Svensson, Folkbibliotekens Vänner.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Enligt nu gällande beslut av kulturnämnden kommer biblioteket 300 kvadrat i Brunnsparken att läggas ner vid halvårsskiftet. Dock har såväl kulturnämnden som SDN Centrum i tidigare svar på debattinlägg lovat att göra vad de kan för att denna mycket utnyttjade biblioteksverksamhet ska få en fortsättning och man har sagt sig leta efter lämplig lokal. Men tydligen utan resultat?

Nu har det visat sig att den nuvarande lokalen kan hyras ytterligare minst ett och ett halvt år, vilket skulle ge gott om tid att hitta en ny likvärdig lokal. Men då hävdar berörda nämnder att det inte finns pengar! Hur hade man tänkt finansiera fortsatt verksamhet om man funnit en ny lokal?

Hade räckt långt

De miljoner som grävts ner i något slags lyxfågelbad på det som nu kallas Nedre Götaplatsen hade räckt till att driva biblioteket i ganska många år. Självklart finns det pengar att driva en verksamhet som används av 25 000 personer varje månad och kostar drygt 4,5 miljoner per år.

Givetvis bör SDN Centrum vara med och finansiera eftersom de slantar de lägger på Guldhedens bibliotek är minimala i förhållande till stadsdelens storlek såväl vad gäller yta som befolkning och budget. Med tanke på att stadens flesta centralt finansierade kulturinstitutioner, exempelvis Stadsbiblioteket, ligger inom Centrums område är det hög tid att man betalar åtminstone en liten bråkdel av detta enorma utbud. SDN Örgryte-Härlanda bekostar i dag ingen biblioteksverksamhet eftersom kulturhuset Kåken numera är centralt finansierat, så de kan gott lägga sina ”bibliotekspengar” på 300 kvadrat.

Pengarna är inte problemet

Pengarna är alltså inte problemet utan bristen på insikt om vilka stora och vitt skilda behov denna mycket begränsade och effektiva biblioteksnod fyller för såväl jäktade pendlare som EU-migranter, hemlösa, nyanlända och alla andra som vistas i eller passerar city. Det är en oas och tillflykt för alla som behöver information, tillgång till dator, läsa tidning, lugn och ro, sitta ner och framförallt låna och lämna böcker, filmer, etcetera. Även om lokalen är liten och har ett mycket begränsat utbud så är det en ingång till hela folkbibliotekssystemet. För många är det första steget in i bibliotekets oändliga värld, det är här man får sitt första lånekort.

Alla vackra ord om tillgänglighet, integration, mötesplatser, jämlikhet, hållbarhet och mångfald klingar tomt och falskt för den som första juli möts av en definitivt låst dörr till en av stadens mest använda och uppskattade verksamheter. Svikna löften minskar tilliten till såväl politiken som demokratin!

Håkan Svensson

ordförande Föreningen Folkbibliotekens Vänner