Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

3 000 kronor under snittet på Barnfysiologen

Det krävs hög kompetens för att arbeta på Barnfysiologen, upplärningen är lång, 1–2 år per specialitet. Ändå har vi som biomedicinska analytiker en medellön på 29 408 kr, närmare 3 000 kr lägre än landets genomsnitt, skriver bland andra två biomedicinska analytiker på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vår slutlön är 30 800 per månad efter 42 år i yrket. Nu säger Barnfysiologen på Drottning Silvias Barn- och ungdomssjukhus ifrån!

Inför årets löneförhandling har vi på Barnfysiologen samlat ett material om vår lönebild. Det visar sig att vi som biomedicinska analytiker på Barnfysiologen har en medellön på 29 408 kr, närmare 3 000 kr lägre än landets genomsnitt. Utfallet har delgivits ansvariga på Sahlgrenska.

Löneutvecklingen är också under all kritik. En nybliven pensionär slutade efter 42 år med 30 800 kr, att jämföra med vår lägsta lön på 26 200 kr.

Barnfysiologen utför undersökningar där vårt arbete möjliggör för läkarna att ställa rätt diagnos. Avdelningen är unik, den enda i landet som bedriver klinisk barnfysiologi och har lung- och arbetsfysiologi, mag-/tarmdiagnostik, nuklearmedicin med egen gammakamera samt njurdiagnostik. Vi arbetar med Barnkardiologen vid hjärtkateterisering, utför 24-timmars EKG och pacemakerkontroller. Biomedicinska analytiker arbetar självständigt med undersökningar, metodutveckling och deltar i forskning. Vi tar hand om patienter som ofta är rädda och bemöter samtidigt oroliga föräldrar. Undersökningsresultatens tillförlitlighet är helt vårt ansvar.

Enligt politikerna är vi för många anställda inom sjukvården för att få ett rejält och rimligt lönepåslag. Inom Sahlgrenska ligger lönestatistiken sämst till i landet och därför är det svårt att behålla erfaren personal eller anställa nya kollegor.

Det krävs hög kompetens för att arbeta här, upplärningen är lång, 1–2 år per specialitet. Det är krävande att undersöka barn och tillsammans med en anmärkningsvärt låg lönenivå blir det allt svårare att kompetensförsörja enheten. Även nuvarande personal har börjat söka sig bort. Arbetsgivaren gör dessutom skillnad inom barndiagnostiken, Barnkardiologens biomedicinska analytiker har fått specialisttjänster med ett lönepåslag på 3 000 kr med motiveringen att det är svårare att undersöka barn än vuxna. Detta argument bör givetvis gälla även vår verksamhet.

Enligt politikerna är vi för många anställda inom sjukvården för att få ett rejält och rimligt lönepåslag. Inom Sahlgrenska ligger lönestatistiken sämst till i landet och därför är det svårt att behålla erfaren personal eller anställa nya kollegor.

Parterna är ense om att det ska satsas på särskilt yrkesskickliga i kommande lönerevisioner. Vårdförbundets bud är upp till 10 000 kr mer i lön. Vi är särskilt yrkesskickliga!

Med likvärdig utbildning, tre års högskola, som många av Vårdförbundets medlemmar har och lika högt ansvar finns ingen godtagbar anledning att vi lönemässigt ligger under dessa yrkesgrupper.

Agneta Frazer

legitimerad biomedicinsk analytiker

Hanna Javinder

legitimerad biomedicinsk analytiker

Anne Karin Höglund

ordförande Vårdförbundet avdelning Västra Götaland