Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Rydén (M), ordförande för Göteborgsmoderaterna, Axel Josefson (M), ansvarig för Göteborgsmoderaternas politikutvecklingsarbete och David Josefsson (M), ansvarig för Göteborgsmoderaternas politikutvecklingsarbete

101 M-förslag som gör Göteborg till en bättre stad

Vi går nu till val på 101 konkreta förslag som kommer att göra Göteborg till en bättre stad att leva, bo, arbeta och utbilda sig i. Även omsorgen och vården kommer att få ett nödvändigt lyft, skriver bland andra Maria Rydén (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

För oss moderater är Göteborg en stad med en stolt historia. Här har det byggts fartyg och bilar som har exporterats till hela världen och Göteborg har tagit hem UEFA-cupen två gånger. Men någonting har hänt, och många göteborgare är inte stolta över vad Göteborg har blivit.

Göteborg har stora utmaningar och vi som politiker måste komma med konkreta lösningar. Vi vill se en stad där man arbetar och gör rätt för sig. Där vi är fler som går till jobbet och färre som går på bidrag. Där vi ser fler byggkranar och färre överklaganden.

Kritik att ta på allvar

I valutvärderingen efter valet 2014 kunde vi konstatera att många väljare upplevde att Moderaterna inte hade svar på hur man ville lösa många av de samhällsproblem som väljarna upplevde. Också många av våra egna valarbetare kände osäkerhet kring vad för politik vi egentligen gick till val på.

Det var en skarp kritik som vi var tvungna att ta på allvar. Väljarnas förtroende förtjänar man – och har man inte svaret på väljarnas frågor får man inte heller deras förtroende. En av lärdomarna av valanalysen i Göteborg var därför att inleda ett omfattande politikutvecklingsarbete.

Det började med att vi inventerade de problemområden vi själva såg i Göteborg, varefter vi tillsatte fem arbetsgrupper som genom en bred process arbetat fram politiska förslag för ett starkare Göteborg.

101 konkreta förslag

I dag den 9 september är det ett år kvar till valet. Nu presenterar vi Göteborgsmoderater vårt handlingsprogram för nästa mandatperiod.

Handlingsprogrammet består av 101 konkreta förslag fördelat på fem områden:

• Inom skolan vill vi att alla elever ska nå 100 procent av sin förmåga i skolan, genom ökat antal skoltimmar och föräldraansvar. Vi vill också ge lärarna redskap och auktoritet i klassrummen genom bland annat ledarskapskurser på lärarutbildningen.

• För att klara vårdgarantin i vården vill vi arbeta med bättre öppettider och ökad digitalisering, men vi vill också satsa på att få fler äldre att känna sig trygga genom allt från bättre belysning i parker, fler äldreboenden och fler sociala aktiviteter i frivilligorganisationernas försorg.

• I dag byggs för lite i Göteborg vilket vi vill komma till rätta med genom ett effektivare planarbete och att på försök testa så kallade "robotiserade" bygglov, där en dator kollar av om ett bygglov stämmer mot detaljplan och därmed höja effektiviteten. Vi vill också satsa på infrastruktur för både bilar, cyklar och kollektivtrafik.

• Göteborg lider i dag av ett företagsklimat där företag inte känner sig välkomna. Vi vill få till en kulturförändring likt den Skatteverket genomgått för att få en mer serviceinriktad kommunal organisation.

• Vi behöver politiskt adressera den rättsstat som många anser sviker genom fler poliser och strängare straff. Men också återupprätta det militära försvaret av Göteborg i en allt mer orolig omvärld.

Väljarna vill ha tydliga och konkreta svar från politikerna och mindre av den spelteori som präglat debatten de senaste månaderna. Det är det arbetet vi har påbörjat med den här processen att utveckla vår politik.

Maria Rydén (M)

ordförande för Göteborgsmoderaterna

Axel Josefson (M)

ansvarig för Göteborgsmoderaternas politikutvecklingsarbete

David Josefsson (M)

ansvarig för Göteborgsmoderaternas politikutvecklingsarbete