Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Överskottet ska gå till vård och bättre villkor

Pengar på banken botar inte sjuka, minskar inte växande köer eller lättar bördan för den personal som sliter ont. Det behövs mer vård och bättre villkor, inte vackra ord från regionens grönblåa styre, skriver Håkan Linnarsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Vårdpolitiken, 15/11 och 17/11

”Vi hade önskat att flera av de miljoner vi nu går med överskott hade gått åt.” Så säger Jonas Andersson (L) i en artikel i GP den 16 november, angående det ”oönskade” överskott på drygt två miljarder som regionen gör i delårsbokslutet.

Av detta framkommer inget i Anderssons debattartikel, som han skriver tillsammans med sina miljöpartistiska koalitionskamrater på GP Debatt.

I stället pöser denna trojka nästan över av stolthet i sin replik, över detta överskott av pengar. Att lejonparten kommer från den skattehöjning den moderatledda majoriteten gjorde direkt efter valet samt kraftigt ökade statsbidrag från den S-ledda regeringen talar de lika tyst om som de gjorde om skattehöjningen innan valet. Men pengar på banken botar inte sjuka, minskar inte växande köer eller lättar bördan för den personal som sliter ont. Det behövs mer vård och bättre villkor, inte vackra ord!

Jämlik vård ett fundament

För oss socialdemokrater är den jämlika vården ett fundament, där den gemensamma sjukvården är basen och andra vårdgivare är komplement. För detta behövs långsiktiga lösningar, i brett politiskt samförstånd. Det var också av den anledningen jag tidigare i år la en motion om en långsiktig plan för regionens sjukvård, en Målbild 2035, liknande den vi har för till exempel kollektivtrafiken. En strategi för att ta rätt beslut för att klara allas framtida och lika rätt till jämlik vård, med de många utmaningar vi står inför.

Något svar på den motionen har jag inte fått. Men det är väl här de ideologiska skygglapparna hos det stora partiet i er ledningskoalition tar över: era två år av styre präglas av att privatisera och konkurrensutsätta som en universallösning. Vi kan, med facit i hand, konstatera att det går ”så där”. Det är fakta, inte ”beröringsskräck”.

Håkan Linnarsson (S)

regionråd i opposition