Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öppna för saklig debatt om skjutfält

Är det rimligt att tillåta kraftigt ökade militärövningar i anslutning till ett tätbebyggt skärgårdsområde? Vi menar att alla vinner på en öppen och saklig debatt när regeringen ska avgöra frågan, skriver bland andra Klas Ålander och Monica Havström, Skärgårdsuppropet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Skärgårdsuppropet” strävar efter att Försvaret ska kunna använda Göteborgs södra skärgård som tidigare, men motarbetar att Försvarsmakten ska få obegränsat tillstånd för internationella övningar och för mångdubbla nationella övningar. Under de senaste åren har militären övat 15-40 dagar per år. Det nya tillståndet innebär 115 dagar och 70 nätter med sammanlagt 1,3 miljoner skott och dessutom obegränsade internationella övningar ”vid behov”. Dessa uppgifter kommer från Försvarsmaktens miljökonsekvensbeskrivning och Miljöprövningsdelegationens tillståndsbeslut och inte något vi hittat på, som Erik Pousar påstår på GP Debatt den 9 juni.

Levande samhälle

Skärgården är ett levande samhälle med dagis och skolor, äldreboende, ett växande och varierat näringsliv och stora natur- och friluftsområden. Öarna är också ett rekreationsområde för dagbesökare, båtturister, sportfiskare och andra under stora delar av året. Här finns fågelskyddsområden, naturreservat och ett Natura 2000-område. Genom höga bullernivåer, ökade föroreningar och en otrygg närmiljö kommer villkoren att försämras betydligt för alla som lever i och de som besöker skärgården.

Ärendet bereds nu av Miljödepartementet som ska ge ett förslag till regeringsbeslut.

Alla är eniga om att samrådet varit bristfälligt. Därför välkomnar och efterfrågar vi en öppen och respektfull dialog om framtiden för Göteborgs södra skärgård.

Annika Svensson

Styrsö

Birgitta Hultqvist

Brännö

Christer Carlsson

Styrsö

David Kihlberg

Stockholm

Gill Widell

Brännö

Hugo Norell

Brännö

Jonas Hansson

Styrsö

Per Hansson

Donsö

Klas Ålander

Göteborg

Monica Havström

Styrsö

Medlemmar i Skärgårdsuppropet www.skargardsuppropet.se