Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Öppna ögonen – stoppa hedersförtrycket

I dag hade Fadime Sahindal varit 42 år. Pela Atroshi hade varit 38 år. Manidja Ahmadgul hade varit 27 år. Listan kan göras lång på de personer som vi inte lyckades skydda. Detta ska inte upprepas, skriver Kristdemokraterna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Förra veckan kom domen i det uppmärksammade fallet där en ung flicka tvingades gifta sig för att upprätthålla familjens heder. Tack vare den ideella organisationen Glöm aldrig Pela och Fadime kunde flickan föras tillbaka till Sverige och föräldrarna kunde dömas till fängelse.

Mer än en månad in i terminen finns det minst 14 tomma stolar vid skolbänkarna i Göteborg. En elev misstänks har förts utomlands mot sin vilja. En rapport från Justitiedepartementet från 2011 bekräftar bilden och visar att nästan 300 flickor upplevde en akut risk att bli bortgift mot sin vilja. Det är 300 flickor för mycket.

Hedersförtrycket står emot rätten till trygghet, framtidsdrömmar och rätten till självbestämmande.

Avskräckande effekt

Vi hoppas att veckans dom har en avskräckande effekt när det kommer till andra föräldrar och anhöriga som vill ta bort makten, framtiden och egenbestämmandet från sina döttrar. Vi kommer aldrig att acceptera kränkningar mot flickor i hederns namn. Det behövs fler och bättre metoder för att både kartlägga och åtgärda problemen.

Vänsterregeringen var nyligen på väg att slå sönder det kompetensteam som sedan några år finns under länsstyrelsen i Östergötland. Nu har de fått tillfällig respit men ska vi kunna öka kompetensen behöver deras verksamhet permanentas och förstärkas.

Även kompetensen på svenska utlandsmyndigheter behöver stärkas och vi bör införa möjligheten att utfärda det som britterna kallar Forced Marriage Protection Order som gör rättsliga åtgärder möjliga mot en förälder vid ett misstänkt bortförande om barnet inte återförs inom 48 timmar. Det skulle göra det svårt för en familj att dölja att deras barn är bortfört.

Alla krafter behövs i kampen

I den budget vi kristdemokrater lagt i riksdagen föreslår vi också en förstärkning av elevhälsan, mer resurser till polisen, bättre arbetsförutsättningar för socialtjänsten och en politik som ökar möjligheterna för civilsamhället att vara med och bidra. Alla krafter behövs om vi ska kunna få stopp på förtrycket.

Samhällets attityder inte är statiska, utan genom ett starkt civilsamhälle och praktisk förändring kan de ändras till det bättre. Vi behöver visa var Sverige står. Därför föreslår vi även en särskild brottsrubricering för hedersrelaterat våld där brott mot unga flickors frihet tas på allvar. Ingen flicka ska bli fråntagen sin rätt att komma tillbaka till skolan efter sommarlovet. Alla flickor ska kunna känna att hela samhället står bakom henne.

Emma Henriksson (KD)

ordförande riksdagens socialutskott

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg och ordförande för KD:s kommun- och landstingspolitiska råd