Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulina Neuding.  Bild: Linda Broström
Paulina Neuding. Bild: Linda Broström

Ökat våld kräver mer skydd i våra offentliga miljöer

Nyheter om barnrån, skjutmord, sprängningar och i övrigt besinningslöst våld har blivit vardagsmat i Sverige. Den nya våldsvågen kräver systematiskt skydd av våra offentliga miljöer, skriver Paulina Neuding.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det var en fungerande, apterad sprängladdning som en person förde med sig på Snälltåget mellan Malmö och Stockholm i juli. Gärningsmannen var dessutom beväpnad med pistol, enligt åtal som nu har väckts vid Malmö tingsrätt.

På frågan hur stor skada paketet hade kunnat göra – en burk som innehöll 1,5 kilo sprängmedel, krutstubin och apterad sprängkapsel – svarar åklagare Lotten Persson vid Malmö tingsrätt med att jämföra med en sprängladdning som är en tredjedel så stor:

– Enligt Försvarsmaktens utlåtande kan en sprängladdning om 0,5 kilo ödelägga en tvårumslägenhet, förklarar hon i en intervju i SVT.

Dessutom var transportsättet riskabelt:

– Den var känslig för slag, stöt, friktion och värme. Vid ovarsam hantering eller en olycka skulle det kunna detonera.

Hade nyhetsläget inte varit som det för närvarande är, hade bomben på Sveriges mest trafikerade tågsträcka förmodligen följts upp med ytterligare rapportering och debatt om säkerhetsläget i våra offentliga miljöer – givet blotta mängden sprängmedel som finns i kriminella miljöer, och kriminellas bevisade benägenhet att använda dem. Är det rimligt att det fortsatt saknas säkerhetskontroller på tågen, givet hur det ser ut om man i stället väljer att flyga?

Är det rimligt att det fortsatt saknas säkerhetskontroller på tågen, givet hur det ser ut om man i stället väljer att flyga?

Nu drunknar även en sådan sak i flödet, bland barnrån, skjutmord, sprängningar och i övrigt besinningslöst våld.

Förra sommaren fick shoppingcentret Gallerian i centrala Stockholm utrymmas sedan en person ertappats med en handgranat. Den enda redaktion som – mig veterligen – följde upp nyheten med att göra research och skriva längre om vad som inträffat var Svenska Dagbladets ledarsida. Det visade sig att väktare hade stoppat en snattare, som vid visitering visade sig bära vapnet på sig. Det var då man omedelbart utrymde lokalerna.

Vi talar om en shoppinggalleria mitt i Stockholms centrum, med 80 butiker och 50 000 besökare om dagen. Men också nyheten om handgranaten på Gallerian försvann fort ner i flödet.

Sådana händelser påminner om att det inte går att driva politik eller polisarbete utifrån hopp om änglavakt.

I USA är det sedan snart tjugo år en självklarhet att man passerar en säkerhetskontroll i museer, bibliotek och andra offentliga rum

I USA är det sedan snart tjugo år en självklarhet att man passerar en säkerhetskontroll i museer, bibliotek och andra offentliga rum. I London finns numera kontroller vid ingången till alltifrån teatrar till skridskobanor. Och varken USA eller Storbritannien har sådana mängder sprängmedel i omlopp som Sverige. Sverige befinner sig i en ny situation, som ställer nya krav på systematiskt skydd av våra offentliga miljöer.

Paulina Neuding, journalist och jurist