Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Den svenska välfärdsmodellen förmår inte längre möta de mest utsattas behov av en bostad, vilket kräver reformer, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna.
Den svenska välfärdsmodellen förmår inte längre möta de mest utsattas behov av en bostad, vilket kräver reformer, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna.

Ökad andrahandsuthyrning ett dåligt recept mot hemlöshet

För att motverka hemlösheten föreslår M och L att det ska bli svårare att säga nej till andrahandsuthyrning. Ett kontraproduktivt förslag som skulle minska rörligheten och öka svartkontrakten, skriver Rikard Ljunggren, Fastighetsägarna.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Hemlöshet, 6/12

Att stävja olovlig andrahandsuthyrning, som innebär osäkra boenden för tusentals, är högt prioriterat av oss och våra medlemmar. Genom Störningsjouren arbetar allmännyttan systematiskt med oriktiga hyresförhållanden. Tillsammans har vi friställt långt över tusen lägenheter de senaste åren, som nu är trygga förstahandskontrakt.

Vandrarhem framför riktiga hem?

Det är också beklämmande att se hur politiken krampaktigt håller fast vid att Sverige är för fint för ”social housing”, samtidigt som staden köper boendeplatser för nära en miljard om året. Är vandrarhem mindre stigmatiserande än riktiga hem?

Den generella bostadspolitiken behöver avskaffas till förmån för en riktad. Sociala kontrakt och att göra bostadsbidrag och bostadstillägg tillgängliga för fler är träffsäkert.

Den svenska välfärdsmodellen förmår inte längre möta de mest utsattas behov av en bostad, vilket kräver reformer. Den generella bostadspolitiken behöver avskaffas till förmån för en riktad. Sociala kontrakt och att göra bostadsbidrag och bostadstillägg tillgängliga för fler är träffsäkert. Genom vårt Bostad först-avtal med Stadsmissionen i Göteborg har det blivit enklare för hyresvärdar att motverka akut hemlöshet. Tillsammans med SABO har vi också tagit fram en vägledning för mer flexibla uthyrningskrav för att göra hyresmarknaden tillgänglig för fler.

Släpp beröringsskräcken

Vi samverkar gärna, men för att hitta hållbara lösningar måste politiken släppa beröringsskräcken för sociala boendelösningar och sluta tro att byggpolitik löser allt. Lär i stället av andra länder, exempelvis Finland, som har en betydligt bättre fungerande bostadsmarknad än Sverige.

Rikard Ljunggren

Fastighetsägarna Göteborg