Även tyngre och mer avancerade vapensystem ska skickas till Ukraina. Det kan till exempel handla om kvalificerade artilleriammunition, pansarbrytande vapen och luftvärnssystemet, skriver debattörerna.
Även tyngre och mer avancerade vapensystem ska skickas till Ukraina. Det kan till exempel handla om kvalificerade artilleriammunition, pansarbrytande vapen och luftvärnssystemet, skriver debattörerna. Bild: Evgeniy Maloletka

Öka stödet till Ukraina — även för vår egen skull

Genom oppositionens budgetpress på regeringen finns det nu bättre förutsättningarna för att öka vårt militära stöd till Ukraina ännu mer. Det handlar om att stå upp för det som är rätt, men det är också i hela Europas egenintresse att Rysslands anfallskrig stoppas, skriver Pål Jonson och Hans Wallmark (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS

Regeringen tog nyligen beslut om ett femte svenskt vapenpaket till Ukraina. Det är ett resultat av att regeringen anslöt sig till det förslag om väsentligt mer resurser till militär hjälp som Moderaterna presenterade tillsammans med de andra maktskiftespartierna i vårändringsbudgeten. Tack vare vårt förslag avsattes totalt två miljarder kronor vilket är dubbelt så mycket som regeringen förslog själva.

Det innebär att stödet måste öka och att även tyngre och mer avancerade vapensystem ska skickas till Ukraina. Det framgår av vårt budgetförslag som regeringen anslutit sig till. Det kan handla om kvalificerade artilleriammunition, pansarbrytande vapen, luftvärnssystemet och sjömålsrobotar men även stridsfordon och artillerisystemet Archer.

ANNONS

Det ska självfallet omgående göras kompletterande beställningar för den materiel och de plattformar och system som Sverige levererar till Ukraina så att det inte urholkar vår egen försvarsförmåga. Vidare måste Ukraina också i mycket större omfattning få möjligheter att köpa försvarsmateriel från försvarsföretag i Sverige. Det finns fortsatt utförselbegränsningar som är omöjliga att förstå ifall Sverige menar allvar med att stödja Ukraina i kampen för att överleva som ett självständigt land.

Större och tyngre vapensystem

Ytterst handlar detta om att Ukraina måste få tillgång till den typ av försvarsmateriel som behövs och efterfrågas vilket framför allt är större och tyngre vapensystem. Det är helt nödvändigt för att hindra den ryska frammarschen i östra Ukraina. Inte minst behöver Ukraina tillgång till långräckviddigt artilleri och kvalificerad ammunition.

Ett femtontal länder har redan skickat sådant mer kvalificerat stöd men dock inte Sverige. Även i vårt eget närområde så gör andra länder väsentligt mer för Ukraina än Sverige trots att vi har den mest avancerade försvarsindustrin i regionen. Danmark och Norge har varit betydligt mer ambitiösa både i det sammanlagda värdet i sina leveranser samt genom att skicka mer avancerade vapensystem. Norge har exempelvis bidragit både med artilleri- och luftförsvarssystem. De tre baltiska länderna har i vissa fall donerat upp till en tredjedel av sitt försvarsmateriel till Ukraina.

ANNONS

Det finns starka skäl för detta. Det finns ingen fråga som är så central för Europas säkerhet som att Ukraina måste klara kriget. Det är vår skyldighet att se till att det attackerade landet har möjlighet att kunna försvara sig mot Rysslands oprovocerade, olagliga och oförsvarliga invasion.

Pål Jonson.
Pål Jonson. Bild: Axel Adolfsson

Genom det starka motstånd som Ukraina hittills åstadkommit har de ryska väpnade styrkorna lidit stora förluster som det kommer att ta många år återuppbygga. Inte minst markstridskrafter i det västra militärdistriktet är kraftfullt försvagade. Det ligger därför också i Sveriges egenintresse att öka stödet.

Regeringen har vänt

Sedan anfallet 24 februari har det varit Moderaterna och den borgerliga oppositionen som hållit i taktpinnen i säkerhetspolitiken. Detta gäller inte bara stödet till Ukraina. Vi har även varit drivande i att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato, att det militära och civila försvaret ska få mer resurser samt att ryska underrättelseofficerare under diplomatisk täckmantel skickas ut ur Sverige.

Det finns ingen fråga som är så central för Europas säkerhet som att Ukraina måste klara kriget.

Efter inledande motstånd från regeringen har oppositionen fått rätt på punkt efter punkt. Det Natomedlemskap som statsminister Magdalena Andersson sa var destabiliserande bara för några månader sedan är snart en realitet. Det finns nu en bred uppslutning kring motsvarande två procent av BNP till försvaret som Peter Hultqvist tidigare kritiserat. Fem svenska vapenpaket har sänts iväg, något som utrikesminister Ann Linde inledningsvis påstod att det inte var förenligt med svensk lag.

ANNONS
Hans Wallmark
Hans Wallmark Bild: Axel Adolfsson

Att regeringen återkommande missbedömt viktiga säkerhetspolitiska frågor har medfört större risker för Sveriges säkerhet. När det råder kris eller krig i Europa krävs det en strategisk framsynthet för att framgångsrikt leda Sverige. Sverige behöver faktiskt en regering som regerar inte enbart reagerar!

Pål Jonson (M), försvarspolitisk talesperson

Hans Wallmark (M), utrikespolitisk talesperson

LÄS MER:Moskva bekräftar attack mot Odessa – krig utan paus

LÄS MER:Edvard, 28, dödades i Ukraina

LÄS MER:Väst måste hålla ut om Ukraina ska vinna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS