Om lägenheten förstörs har hyresgästen nu rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal när en lägenhet blir tillgänglig, skriver debattörerna.
Om lägenheten förstörs har hyresgästen nu rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal när en lägenhet blir tillgänglig, skriver debattörerna.

Öka hyresgästers inflytande vid renoveringar

Alla människor runt om i landet som hyr sitt boende kan inte förlita sig på att det ska finnas en ”Göteborgsanda” som ska rädda deras hyreskontrakt, skriver Ronny Bengtsson och Pedram Kouchakpour, Hyresgästföreningen.

ANNONS
|

Slutreplik

17/11 Stärk hyresgästers rättigheter vid brand

18/11 Lagstifta inte bort hyresvärdarnas valfrihet

Förra veckan röstade Sveriges riksdag igenom flera viktiga förslag som ger ökad trygghet för landets hyresgäster. Men Hyresgästföreningen är både besviken och bekymrad över att förslaget om förbättrat skydd för hyresgäster vid renoveringar blev nedröstat.

Beslutet att hyresgäster inte längre ska behöva vara rädda för att hamna på gatan om lägenheten förstörs vid en brand är både glädjande och nödvändigt. Det finns ingen rim och reson i att hyreskontraktet och besittningsrätten brinner upp tillsammans med lägenheten. Detta har gällt oavsett om hyresgästen varit ansvarig för branden eller inte.

ANNONS

Delade meningar

Fastighetsägarna GFR är av en annan mening. De anser att den nya lagen som stärker hyresgästernas rättigheter vid brand är onödig och orimlig, och tar branden i Annedal i Göteborg som ett exempel. ”Hela staden slöt upp och hjälps åt. Vi ser exempel på Göteborgsandan när den är som bäst. Det finns i vår mening inget lagstiftningsbehov”, skriver de med anledning av att samtliga hyresgäster i Annedal verkar ha hittat tillfälliga boenden med hjälp av vänner, släktingar, hyresvärd och försäkringsbolag.

Det är sant att många hyresvärdar tar ett stort ansvar för sina hyresgäster. Men alla människor runt om i landet som hyr sitt boende kan inte förlita sig på att det ska finnas en ”Göteborgsanda” som ska rädda deras hyreskontrakt. Nyligen fick till exempel tio hushåll i Osby i Skåne beskedet att deras hyreskontrakt sagts upp eftersom deras eldhärjade hus kommer att rivas.

Lagstadgad rättighet

Från och med 1 januari 2022 kommer det därför inte längre att bygga på frivillighet från hyresvärdens sida. Det är en lagstadgad rättighet som hyresgäster får. Om lägenheten förstörs har hyresgästen rätt att bli erbjuden ett nytt hyresavtal när en lägenhet blir tillgänglig. Erbjudandet kan gälla både att få tillbaka lägenheten i återställt skick eller att få en likvärdig lägenhet.

ANNONS

Glädjande var också att riksdagen röstade igenom förslaget om att det ska bli lättare för samhället att ingripa mot fastighetsägare som låter sina hus förfalla. Det finns fler frågor där hyresgästernas rättigheter behöver förstärkas. Samma dag röstade M, SD, C, KD och L emot ett förbättrat skydd för hyresgäster vid renoveringar. Det handlar om att höga hyresökningar efter stora renoveringar fasas in under längre tid i stället för att orsaka stora hyreshöjningar på kort tid.

Vi vill i stället se ett ökat hyresgästinflytande i samband med renoveringar.

Det är orimligt att människor ska behöva lämna hus och hem på grund av chockhöjda hyror, och vi förstår inte varför våra folkvalda inte vill göra mer för att stoppa renovräkningar. Vi vill i stället se ett ökat hyresgästinflytande i samband med renoveringar. Med 67 000 medlemmar i ryggen enbart i vår region tar vi med oss den frågan in i valrörelsen.

Ronny Bengtsson, regionordförande Hyresgästföreningen region Västra Sverige

Pedram Kouchakpour, regionchef Hyresgästföreningen region Västra Sverige

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS