Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dorpec Kobane, fysioterapeut och författare till boken Kobanesyndromet.
Dorpec Kobane, fysioterapeut och författare till boken Kobanesyndromet.

Återvändande terrorister en stor fara för Sverige

Det mest troliga scenariot när svenska IS-terrorister återvänder hem är att de snart går runt på våra gator som fria medborgare och i sina kretsar av extremister kommer de att ses som hjältar. Jag tror tyvärr inte att vi har förmågan eller kunnandet att rehabilitera dem, skriver Dorpec Kobane.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

De kurdiskledda styrkorna som bekämpar IS har nu gått ut med att de vill överlämna de IS-terrorister som de har i fångenskap till sina hemländer, och USA gick i helgen ut och uppmuntrade västländerna att ta emot dem och ställa dem inför rätta.

Det låter bra att ställa dem inför rätta, det är det enda vettiga. Tyvärr tror jag inte det kommer att hända. Jag tror inte vi är redo att ta hand om dessa individer. Det här handlar om personer som, trots att Sverige länge avrått personer från att åka till Syrien, ändå gjort det och anslutit sig till en av de mest brutala terrorsekter som någonsin funnits. Jag vet vad jag pratar om. Jag har på nära håll, direkt och personligen sett vad deras extremism har lett till. I två år var jag mitt i striderna mot IS och arbetade som sjukvårdare, vilket jag också beskrivit i min bok Kobanesyndromet.

Saknar förmåga

Jag kan med säkerhet säga att det här inte är några människor som hamnat där av en olyckshändelse, det här är brutala mördare som medvetet tagit avstånd från allt som vårt samhälle står för. Jag tror tyvärr inte att vi har förmågan eller kunnandet att rehabilitera dessa människor.

Jag kan med säkerhet säga att det här inte är några människor som hamnat där av en olyckshändelse, det här är brutala mördare som medvetet tagit avstånd från allt som vårt samhälle står för.

I Sverige är det fortfarande inte olagligt att tillhöra IS. Det som är mest troligt är att dessa IS-terrorister snart kommer att gå runt på våra gator som fria medborgare, och i sina kretsar av extremister kommer de att ses som hjältar.

Vill inte tillhöra

De kommer att inspirera och radikalisera fler unga människor in i hat och extremism. De kommer att spä på klyftorna, de vill inte tillhöra vårt samhälle utan föraktar oss och allt vi står för, och då tycker jag att de ska få som de vill. Detta är farligt för vårt samhälle om vi inte tar det på allvar.

Om ni sett det jag sett skulle ni kanske förstå. Detta är tyvärr på riktigt. Vi har inte råd att vara naiva nu.

Dorpec Kobane

fysioterapeut och författare