Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kerstin Benckert, debattör och Anders Hellberg, journalist. Initiativtagare och grundare av det nya Assistanspartiet, med målet att ställa upp i riksdagsvalet 2018.

Åsa Regnér (S) ger falsk bild av assistanshaveriet

Barn- och äldreminister Åsa Regnérs besked på måndagen att regeringen ändrar lagstiftningen för att förhindra att ytterligare assistansberättigade drabbas av besparingarna ger en falsk bild av vad som sker, skriver Anders Hellberg och Kerstin Benckert, Assistanspartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Åsa Regnérs (S) besked är ett försök att ge svenska folket intrycket av att regeringen nu ”lyssnat på kritiken” och går ut och räddar det som blivit fel i assistansen och ger tillbaka möjligheten för funktionshindrade att leva ett liv som andra. Detta är en falsk bild från en regering som förlorat sin ideologiska kompass.

Ingenting av det ministern under måndagen meddelade nyhetsbyrån TT och sa till radions Ekoredaktion är direkta lögner. Men praktiskt taget inget av det Regnér säger är heller sant – det vet alla som förlorat eller fått avslag på sin assistans de senaste åren.

Under denna tid har mer än tusen personer förlorat sin assistans, och 80-90 procent av alla som ansöker får avslag.

Detta beror inte på att människor med svåra funktionshinder, som under lång tid haft assistans, nu kan klara sig utan denna. Inte heller är de fuskare eller lurar staten på pengar.

Detta beror på en socialdemokratisk regering som, enligt den förra socialministern Ingela Thalén (S), ”förlorat sin ideologiska kompass” och ”nu är ett parti som värnat utsatta grupper på väg att skjuta LSS i sank”. Det skrev Thalén för ett år sedan.

En falsk bild

Formellt är det fyra domar i Högsta Förvaltningsdomstolen, HFD, från 2009 till 2017 som gjort att Försäkringskassan drar in sedan länge beviljad assistans, och avslår nästan alla nya ansökningar. Så brukar minister Åsa Regnér beskriva det – ”jag kan inte detaljstyra domstolar eller myndigheter”, brukar hon säga.

Detta är en falsk bild.

Försäkringskassan brydde sig aldrig om dessa domar i HFD fram till hösten 2015, då två av domarna redan funnits i flera år. Men då förklarade finansminister Magdalena Andersson (S) att vi måste spara på assistansersättning och sjukförsäkring för att ha råd med flyktingmottagningen.

Bara några månader efter finansministerns uttalande kom det nu beryktade regleringsbrevet från socialdepartementet och Åsa Regnér till Försäkringskassan, där myndigheten får order om att ”bryta utvecklingen av antalet timmar inom assistansersättningen”.

Startskottet för besparingarna

Regleringsbreven är regeringens sätt att styra myndigheterna, och generaldirektören Ann-Marie Begler uppfattade signalerna.

Försäkringskassan började hänvisa både till domen från 2015 och till de bägge tidigare domarna, och sedan dess har utvecklingen av besparingen på assistansersättningen skenat.

Åsa Regnér har senare försvarat brevet till Försäkringskassan:

”Jag vill vara tydlig med att människors rättigheter ska stå i första rummet, men att vi behöver få kontroll på kostnadsutvecklingen.”

Detta är en falsk bild.

Ministerns huvudsakliga mål med neddragningarna inom assistansersättningen är att spara på de svagaste grupperna i samhället.

Detta visar också hennes direktiv till utredningen om LSS och assistansen, där hon skriver att ”statens kostnader för ekonomisk ersättning till personlig assistans behöver därför minska".

Påverkas inte av lagändring

Vad Åsa Regnér gjorde på måndagen var att säga sig vilja ändra lagstiftningen för att ändra tolkningen av en av domarna – den från 2017.

Men tills en ändrad lagstiftning är klar kommer många att ha hunnit drabbas även av den. Och tre av domarna kommer att stå kvar orörda.

De över tusen svårt funktionshindrade människor som redan förlorat sin assistans, och alla de som fått avslag, påverkas inte alls av denna lagändring som Regnér nu säger att man vill göra. Alla dessa fall regleras av de tidigare domarna, som regeringen uppenbarligen inte har för avsikt att göra något åt.

Allra minst nu när man redan har "lyssnat på kritiken", och fått medier och svenska folket att tro att man ryckt in för att rädda assistansersättningen.

Väck misstroende

Om de borgerliga partierna och Vänsterpartiet menar allvar med sin kritik av regeringen och Åsa Regnér för haveriet med assistansersättningen, så finns det bara en sak att göra:

Väck misstroendeförklaring mot Åsa Regnér i riksdagen. Hon har avsiktligt misstolkat förarbetena i lagstiftningen och försatt en grupp hon är satt att värna i en utsatt och farlig situation. Det är skäl nog för riksdagen att agera.

Ett nytt statsråd, som har riksdagens förtroende, kan då tydligt värna LSS-reformen, driva fram en snabbare lagändring och inkludera även tidigare domar. Försäkringskassan måste också vänta med omprövningar till lagändringarna är gjorda.

Anders Hellberg

journalist

Kerstin Benckert

debattör

Initiativtagare och grundare av det nya Assistanspartiet, med målet att ställa upp i riksdagsvalet 2018.