Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Statliga myndigheter konstaterar att staten är möjliggörare för denna kriminalitet genom ett systemfel. För att bekämpa brottsligheten krävs ett förstärkt myndighetssamarbete och ändring av sekretesslagstiftningen i syfte att stärka den myndighetsövergripande kontrollverksamheten, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT
Statliga myndigheter konstaterar att staten är möjliggörare för denna kriminalitet genom ett systemfel. För att bekämpa brottsligheten krävs ett förstärkt myndighetssamarbete och ändring av sekretesslagstiftningen i syfte att stärka den myndighetsövergripande kontrollverksamheten, skriver debattörerna. Bild: Janerik Henriksson/TT

Ändra sekretesslagen och stoppa det skamliga assistansfusket

En ny rapport kopplar samman kriminellt utnyttjande av LSS med organiserad brottslighet. Det är ett allvarligt svek av regeringen som varken säkerställer att personer med verkliga behov får den assistans de behöver för att klara sin vardag – eller vidtar åtgärder mot det kriminella utnyttjandet. Nu krävs kraftfulla åtgärder, däribland en ändrad sekretesslag och en granskande myndighet, skriver Andreas Carlson (KD) och Pia Steensland (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En nyss utkommen rapport från Nationellt underrättelsecentrum (Nuc) kopplar samman kriminellt utnyttjande av Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) med organiserade brottslighet, människosmuggling, människohandel och bedrägerier. Olika typer av bedrägliga upplägg med oseriösa assistansbolag genererar miljonintäkter för kriminella, lämnar brukare utan omsorg och utnyttjas för att ta hit människor på falska arbetstillstånd.

Systematiska brottsupplägg

I rapporten konstateras att ”Kombinationen av en rättighetslagstiftning inom assistansersättning och en generöst utformad arbetskraftslagstiftning innebär att staten blir möjliggörare för systematiska brottsupplägg.”

Statliga myndigheter konstaterar att staten är möjliggörare för denna kriminalitet genom ett systemfel. För att bekämpa brottsligheten krävs ett förstärkt myndighetssamarbete och ändring av sekretesslagstiftningen i syfte att stärka den myndighetsövergripande kontrollverksamheten.

En övergripande utbetalnings- och granskningsmyndighet, som kan säkerställa att en och samma person inte systematiskt missbrukar olika ersättningssystem för att maximera sina intäkter bör också införas.

En övergripande utbetalnings- och granskningsmyndighet, som kan säkerställa att en och samma person inte systematiskt missbrukar olika ersättningssystem för att maximera sina intäkter bör också införas. Likaså behövs fler arbetsplatskontroller inom ramen för det myndighetsgemensamma arbetet mot organiserad brottslighet.

Skadar förtroendet

För att undanröja systemmissbruket kopplat till arbetskraftsinvandring vill vi bland annat att det ska krävas en medellön på 35 000 kronor per månad, utom för yrken där det råder brist på arbetskraft. Vi vill även införa ett försörjningskrav för familjemedlemmar till arbetskraftsinvandrare. Att skaffa ett arbetstillstånd på felaktig grund måste också bli kriminellt.

Det kriminella utnyttjandet av systemet skadar förtroendet för de många seriösa assistansbolag som värnar kvalitet och goda arbetsvillkor. Assistansanordnare som fått sitt tillstånd indraget av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) borde därför inte omgående kunna få ett nytt tillstånd för en ny välfärdsverksamhet.

Idag tvingas många personer med funktionsnedsättning och deras familjer leva i en mardröm som en direkt effekt av S/MP-regeringens regleringsbrev till Försäkringskassan 2016 om att bryta utvecklingen av antalet assistanstimmar.

Detta är oacceptabelt och gör oss kristdemokrater än mer resoluta i kampen för att återupprätta intentionen med LSS och samtidigt bekämpa den organiserade kriminalitet som utnyttjar systemet.

Andreas Carlson (KD) Rättspolitisk talesperson

Pia Steensland (KD) Funktionshinderpolitisk talesperson