Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pandemin ett tydligt exempel på hur vårdyrken gör en väsentlig skillnad i samhället och min tid som vårdbiträde har varit både lärorik och givande, skriver debattören.
Pandemin ett tydligt exempel på hur vårdyrken gör en väsentlig skillnad i samhället och min tid som vårdbiträde har varit både lärorik och givande, skriver debattören.

Äldrevård handlar om mer än att torka bajs

Jag är och har alltid varit stolt över att jag valt att hjälpa personer. Under mina sju år som vårdbiträde har jag fått ett utbyte av medmänsklighet både från kollegor och äldre. Jag har fått hjälpa äldre med deras behov och önskemål samt gjort några av deras stunder bättre, skriver Johanna Månsson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

När jag har berättat vad mitt sommarjobb har varit de senaste sju åren har jag ofta fått frågan om jag torkar bajs. En fråga som i många avseenden är kränkande och tråkig att höra, när jobbet innebär så mycket mer. Min tid som vårdbiträde i själva verket varit extremt lärorik och givande.

Låg status

Min uppfattning är faktiskt att andra sommarjobb är mer accepterade än mitt av samhället, vilket jag aldrig har förstått. På samma vis tros det att jag har återvänt till äldrevården för att det anses vara en enkel jobbmöjlighet, när det egentligen varit ett aktivt val från mig varje sommar. Jag är och har alltid varit stolt över att jag valt att hjälpa personer. På mitt sommarjobb har jag alltid fått ett utbyte av medmänsklighet, både från kollegor och de äldre. Jag har fått hjälpa de äldre med deras behov och önskemål samt gjort några av deras stunder bättre. Det har funnits många skratt och det har givit mig stor personlig utveckling. På mina somrar har jag gjort vardagen bättre för äldre. Jag kommer aldrig att ångra mitt val.

Det bör understrykas att demens, som är sjukdomen som medför att äldre får minnesförluster, är och kommer att förbli en väldigt tragisk sjukdom. Den situation närstående behöver gå igenom är emellanåt väldigt slitsam. Jag har flertalet gånger fällt tårar efter arbetspass på grund av de livsöden som existerar. Min avsikt är inte på något sätt att förfina detta, jag vill istället rikta en stor styrka till de som genomgår det. Demens kommer för alltid vara en sjukdom som inte är ett värdigt livsöde. Jag vill verkligen uppmana alla som läser detta att stödja forskningen på området.

Okunskap om demens

Jag vill påstå att kunskapen om demens är låg i samhället. Demens kan innebära att personen utvecklar ett mer aggressivt eller sexuellt agerande, som personalen måste kunna hantera på ett både professionellt och respektfullt sätt. Jag vill inte jämföra yrkens olika omständigheter utan bara tydligt framhäva att vårdyrket inte på något sätt bör nedvärderas. Det är ett mycket viktigt yrke som verkligen behövs. Om inte annat är pandemin ett tydligt exempel på hur dessa yrken gör en väsentlig skillnad i samhället. Jag vill framföra ett tack till er som jobbar inom vården, och ett specifikt tack till de fantastiska kollegor jag har fått jobbat med. Ni är värda en stor hyllning!

Som i alla yrken har det funnits toppar och dalar för mig, men idag tar jag endast med mig de fina stunderna. De personligheter jag har mött under mina somrar kommer jag alltid minnas med ett leende på läpparna. Jag vet att jag har gjort skillnad och att jag har fått ”skinn på näsan”.

Det är med stolthet jag går vidare in i ett annat arbetsliv och ser tillbaka på min tid som vårdbiträde.

Det är med stolthet jag går vidare in i ett annat arbetsliv och ser tillbaka på min tid som vårdbiträde. Jag påstår inte att alla har eller kommer ha samma upplevelse som jag, men detta är min historia. Och den behöver också få höras.

Så för att besvara frågan: Ja, vi torkar bajs. Men vet du vad vi också gör? Vi gör skillnad.

Johanna Månsson, sommarjobbande vårdbiträde i äldreomsorgen