Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Debatt 10/6Missbruk av shopping och dataspel måste tas på allvar

För unga som är köp- eller datspelsberoende kan sommarlovet kan bli ett gissel. Mer tid i cyberrymden och butiker som lockar till att shoppa loss på sommarrea. Men problemen tas inte på allvar utan möts av en total okunskap, skriver Owe Sandberg och Ann-Britt Aldeman.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Vårt moderna konsumtions- och it-samhälle har fått en baksida - allt fler i alla åldrar, ofta ungdomar, hamnar i ett annorlunda beroende där drogen kan vara shopping eller dataspel. De undersökningar (framförallt från USA) som vi har tagit del av visar att mellan 6 och 8 procent har fastnat i dessa beroenden. Köpberoende och dataspelsberoende utgör därmed ett allvarligt folkhälsoproblem. I Turin har man nyligen startat en klinik för köpberoende ungdomar.
Vid köp- och datapelsberoende triggas hjärnans belöningssystem igång på samma sätt som vid allt annat beroende, man får kickar och ruskänslor som ger nattsvart ångest när abstinens och baksmälla slår till och då kan självmord bli den enda utvägen. Skillnaden är att man vid köp- och dataspelsberoende dagligen är tvingad att konfronteras med sitt problem, det vill säga med kläder, prylar och datorer. Att helt avstå från klädköp eller datoranvändning är förstås omöjligt.
För dataspelarna väntar ett sommarlov i cyberrymden, om man inte redan på grund av sitt dataspelsberoende har hoppat av skolan.
För köpberoende sommarlovslediga ungdomar väntar butiker som lockar till att shoppa loss på sommarrea.
Kunskap finns
I dag finns både kunskaper och bra behandling vid substansberoende - motsvarande kunskaper och behandlingsmetoder för pengaspelberoende håller på att etableras inom beroendevården. Behandling för köp- och dataspelsberoende kan i dag inte erbjudas inom landstingets eller kommunernas beroendevård. Många söker hjälp hos den öppna psykiatriska vården eller hos socialtjänsten.
Vi har under tio års tid tagit emot samtal från förtvivlade människor och deras anhöriga som inte blir tagna på allvar, som möts av en total okunskap, som i stället erbjuds ångestdämpande läkemedel, och detta gäller även för tonåringar.
Under flera års tid har vi uppmärksammat ledande politiker, där ibland folkhälsoministern Morgan Johansson, om problemen kring köp- och dataspelsberoende. Enstaka politiker har insett att detta är ett allvarligt problem men bollar frågan vidare. De tycker att detta borde vara en angelägen uppgift för Folkhälsoinstitutet. Men då måste förstås regeringen ge ett uppdrag till Folkhälsoinstitutet. Vi har även uppvaktat Folkhälsoinstitutet och de säger att de väntar på att få ett sådant uppdrag från regeringen.
Konkreta förslag
Nu ger vi Morgan Johansson konkreta förslag :
* Ge Folkhälsoinstitutet anslag till forskning och åtgärder kring köp- och dataspelsberoende.
* Arbeta för att beroendevården även omfattar behandling för köp- och dataspelsberoende.
* Tillvarata all den kunskap som finns hos enskilda personer, psykoterapeuter, behandlingsinstitutioner, enstaka vårdfack som Vårdförbundet.
* Utbilda kommunernas konsument- och skuldrådgivare.
* Utbilda kommunernas/landstingens beroendemottagningar.
* Utbilda lärare och skolpersonal inom högstadiet och gymnasieskolan.
* Gör en handlingsplan för att öka kunskapen inom socialtjänsten, öppenvårdspsykiatrin, beroendevården och inom kriminalvården/frivården.
* Säkerställ att Folkhälsoinstitutet kan ge ekonomiskt stöd för att bilda kamratför-eningar/anhörigföreningar kring köp- och dataspelsberoende.
* Inrätta en stödlinje med 020-nummer liknande den som i dag finns för pengaspelberoende.
* Skriv in köp- och dataspelsberoende i socialtjänstlagen så att detta liksom pengaspelberoende erkänns som diagnoser och kan ligga till grund för en biståndsbedömning.
Vi förväntar oss att det inte ska det dröja ytterligare tio år innan riksdag och regering vaknar upp.


Ann-Britt Aldeman
"nykter" shopping-missbrukare, författare till boken Att köpa lyckan - En berättelse om köpberonde
Owe Sandberg
leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och behandlare av nät- och köpberoende