Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik.
Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik.

De vill bana väg för den gröna omställningen

För att lyckas med omställningen till ett grönare samhälle krävs bland annat en ny infrastruktur som bidrar till en mer klimatsmart vardag. Ett exempel på en sådant initiativ är Västlänken, här har Nordisk Bergteknik, som en strategisk partner till anläggnings- och byggbranschen, en grundläggande roll.

År 2035 förväntas över 50 procent av den globala elproduktionen komma från förnybara energikällor. Samtidigt satsar vi alltmer på ett elektrifierat samhälle. Den här framtiden kräver en ny infrastruktur. Här kommer Nordisk Bergteknik in i bilden som strategisk partner till bolag inom infrastruktur, gruv- och byggindustri.

Med sitt helhetserbjudande inom berghantering och grundläggning kan Nordisk Bergteknik även möjliggöra att identifiera brytvärda mineraler, till exempel till batterier. De kan lägga grunden till framtida vindparker och batteriproduktionsanläggningar, eller som i fallet med Västlänken vara med och bygga en dubbelspårig järnvägsförbindelse som bidrar till förbättrad kollektivtrafik. I det sistnämnda projektet har de flera ansvarsområden; geoteknik, borrning, grundförstärkning, bergsutgrävning, sponter och bergförstärkning.

– Våra uppdrag i Västlänken är ett bra exempel på vårt helhetserbjudande och hur vi vill bidra. Vi är en del av en ganska traditionell och konservativ bransch men försöker ligga i framkant med vårt gröna tänk. Redan för fem år sedan började vi investera i en ny maskinpark och har i dag en av de modernaste, med energisnåla eller helt elektrifierade maskiner, samt buller- och vibrationsfria maskiner. På så sätt skapar vi en bra arbetsmiljö och stör omgivningen så lite som möjligt, säger Andreas Christoffersson, vd på Nordisk Bergteknik.

Avgörande roll för framtidens gröna samhälle

Nordisk Bergteknik driver i dag ett 15-tal operationella bolag med starka positioner på den regionala marknaden runt om i Sverige och i Norge. Inom koncernen finns bolag vars erfarenhet sträcker sig ända tillbaka till 1960-talet och kunskapen inom berghantering och grundläggning är bred.

– Våra kunder är huvudsakligen privata bolag, som i sin tur har helhetsuppdrag åt stat och kommun med inriktning mot offentlig sektor och samhällsgemensam infrastruktur. Eftersom det handlar om offentliga pengar är det av extra stor vikt att vi som bolag hela tiden har fokus på långsiktighet och hållbarhet, säger Andreas Christoffersson och fortsätter:

– Med vår starka lokala förankring i flera delar av Västra Götaland, en modern maskinpark samt en verksamhet i dag omsätter två miljarder kronor inklusive våra senaste förvärv har vi kapaciteten att vara med och driva den gröna omställningen framåt.