Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De vill avskaffa demokratin"

Annie Lööfs största strid är mot den främlingsfientlighet som är på frammarsch. "Vi måste vara många som visar på den alternativa vägen. Den vägen som är fylld av hoppfullhet och optimism, som pekar framåt som står upp mot hat och hot", säger hon.

Almedalen 2018. Bland åhörarna har en grupp nazister från Nordiska motståndsrörelsen radat upp sig. Snart ska de störa partiledaren som talar på scenen. "Folkförrädare! Folkförrädare!" lyder hatet mot Annie Lööf.

– De vill använda våra demokratiska rättigheter som tryck- och yttrandefrihet för att kunna avskaffa demokratin, säger hon när GP träffar henne i Vårgårda en dryg månad senare.

Centerpartiets Annie Lööf är den tredje partiledaren i GP:s intervjuserie, där partiledarna får tala om hur de vill att Sverige ska se ut om 20 år.

GP:s intervjuserie med partiledarna blickar framåt, mot visioner och om vilket samhälle politikerna ser framför sig om 20 år. För Annie Lööf handlar det om att sluta klyftan mellan förort och innerstad, stad och landsbygd och mellan den svenskfödde och utlandsfödde. 

Hon ser främlingsfientliga krafter som flyttar fram sina positioner och nazister som marscherar på gatorna och ställer upp i kommunval som det största hotet mot det Sverige. 

Också Sverigedemokraterna ingår i den hotbilden. 

"Det är en av de viktigaste striderna skulle jag säga, hittills under min politiska karriär"

– Sverige kommer inte bli starkare av fler främlingsfientliga populister i riksdagen. Sverige blir starkare av politiker som har en ansvarskänsla för människovärdet och medmänsklighet, som vill kompromissa och komma överens och på det sättet föra Sverige framåt. 

– Det är en av de viktigaste striderna skulle jag säga, hittills under min politiska karriär. Och förmodligen när jag summerar den om några decennier den viktigaste värderingskampen. Och den pågår just nu.

Vad gör du för att vinna den?

– Det handlar om att stå upp och stå pall, vara en politiker som står stadigt, i jordnära värderingar, och att ta debatten. Det handlar också om att vara en kraftfull reformkraft för sakförslag.

Om 20 år ser Annie Lööf en förändrad arbetsmarknad, med större tjänstesektor och en mer högteknologisk industri och att det kräver att människor får bättre möjlighet att omskola sig och vidareutbilda sig så att de förblir anställningsbara även högre upp i åldrarna.

– Vi måste ju förlänga möjligheten att få CSN upp i åldrarna och möjliggöra för fler att lite senare i livet ställa om, säger hon.

"Vi måste vara en stark röst för landsbygden, vi måste vara en stark röst för de som idag är utanför"

Vilka är riskerna när arbetsmarknaden förändras?

– Det finns alltid stora risker i förändringar, människor som känner sig bortglömda, att missnöjet växer. Det är oftast när vi ser att löneutvecklingen stagnerar, när sista butiken i byn bommar igen. Det är här det politiska ansvaret kommer in, säger Annie Lööf.

Lösningen är att fler människor som står utanför får ett jobb att gå till, enligt Centerledaren.

– Vi måste vara en stark röst för landsbygden, vi måste vara en stark röst för de som idag är utanför. Det är hur vi hanterar detta som avgör hur Sverige ser ut om 20-25 år.

ANNIE LÖÖF
Ålder: 35 år
Bor: Nacka, Stockholm.
Bakgrund: Född i Maramö utanför Värnamo. Har läst juristprogrammet vid Lunds Universitet. 
Politisk karriär: Blev medlem i Centerpartiet 2001. Kommunpolitiskt aktiv i Värnamo mellan 2002 och 2010. Valdes in i riksdagen 2006 där hon har suttit i konstitutionsutskottet och finansutskottet. Partiledare sedan 2011.
Min värsta kris: "När mina svärföräldrar gick bort i cancer 2011. Det var en oerhört sorglig tid som påverkade vår familj för resten av våra liv."
Hobby: "Den fritid jag får älskar jag att vara med familjen, med min treåriga dotter, gå till lekparken. Eller få en egentimme i skogen där jag joggar eller promenerar."
Mest stolt över i min politiska gärning: "Att utveckla Centerpartiet till det parti det är idag, som står upp för medmänsklighet, som står stadigt för sina värderingar och som är den tydliga kraften mot främlingsfientlighet."

Hur ser ditt Sverige ut om 20 år?

– Jag vill se ett Sverige som håller ihop, där vi har en riktigt bra integration. Där alla människor som kan jobba också får jobba. Där vi har trygghet, oavsett var i landet man bor, med nära sjukvård och en rättsstat som fungerar i hela landet, där det inte är långt till polisen om man behöver polisens hjälp, säger Annie Lööf.

Det är också ett mer hållbart samhälle, med ett energisystem baserat på förnybara energikällor och en förändrad stadsbyggnad med mer samåkning i städer, utbyggd kollektivtrafik och mer klimatsmarta bilar.

– Vi behöver se till att industrin, företagen, forskningen och ny teknik är en del av klimatomställningen. De är ju nyckeln till att klara av den gröna omställningen.

När GP träffar Annie Lööf är det en av sommarens sista stekheta augustidagar och klimatet har seglat upp brett på agendan. 

"Jag är uppriktigt frustrerad över att man genomför förslag som inte minskar utsläppen, i en tid med extremväder och extrem torka"

– Idag är det ju 33-34 grader och under hela den här sommaren har det varit en olustkänsla i magen över den onaturliga värme som har varit i Sverige. När den har hållit i så länge och när vi ser de fruktansvärda konsekvenserna av skogsbränder och av foderbrist för bönderna, tror jag att många med mig känner en stark olust för detta.

Ni vill se en grön skatteväxling, med sänkt skatt på arbete och höjd skatt på utsläpp, men är kritiska till regeringens flygskatt. Varför ska inte flygskatten vara en del av den gröna skatteväxlingen?

– Den flygskatt regeringen har infört kommer inte innebära lägre utsläpp. Jag är uppriktigt frustrerad över att man genomför förslag som inte minskar utsläppen, i en tid med extremväder och extrem torka. Då måste vi ju fokusera på förslag som verkligen leder till en bra förändring för miljön och klimatet. 

Annie Lööf vill istället att det ska vara obligatoriskt att blanda in biobränsle för alla plan som lyfter från svenska flygplatser. C vill också arbeta för en internationell utsläppsskatt för flyget och att flyget ska omfattas av EU:s utsläppshandelssystem.

– För flyget måste bära sina kostnader. Flyget behöver bli fossilfritt. Vi vill hjälpa dem på traven. 

Samtidigt bidrar flygen till växthuseffekten även om de går på biobränsle, genom vattenångan och kväveoxider som bildas på hög höjd.

– Det är därför vi vill bygga höghastighetståg till exempel. Det skulle ju minska inrikesflyget om vi rustade upp befintliga, lokala och regionala järnvägar och om vi investerade i nya järnvägar.

Behöver svenskarna flyga mindre?

– Oavsett vad man svarar på den frågan provocerar det människor. Om jag svarar ja, skulle människor i Kiruna och Gällivare känna sig helt bortglömda. För deras möjlighet att resa och komma till andra delar av landet är flyget ett väldigt viktigt transportmedel.

"Om vi från politiskt håll tar ansvar att rusta upp järnvägen och bygga ny järnväg kommer fler att välja järnvägen än flyget"

Samtidigt menar hon att många av dagens flygresor istället kan göras tågvägen.

– Där tycker jag att man som enskild person ska ta det klimatansvaret. Det är därför C vill underlätta för fler tåg i tid, för att bygga ut järnvägen. Som miljövän vill ju jag gå i bräschen för den gröna omställningen, men den kan inte förbjuda rörlighet och att människor ska ta sig till olika delar av världen.

Men ska Sverige som helhet flyga mindre?

– Om vi från politiskt håll tar ansvar att rusta upp järnvägen och bygga ny järnväg kommer fler att välja järnvägen än flyget. Det leder till färre flygresor nationellt, absolut.