De värnar om växternas värde i julens drycker

Årets julutställning på Botaniska berättar om juldrycker ur ett botaniskt perspektiv.
– Vi lyfter fram växterna som ingår i de utvalda juldryckerna och visar hur beroende vi är av växtvärlden, säger Stina Weststrand, vetenskaplig intendent vid Botaniska.

ANNONS
|

Anna-dagen den 9 december var en viktig hållpunkt i det gamla bondesamhället. Med femton dagar kvar till jul skulle både lutfisken läggas i blöt och julölet provas. "Anna den granna som kommer med kanna", är ett uttryck förknippat med julförberedelser kring ölbrygden, skriver Institutet för språk och folkminnen.

Julöl är en av de sex drycker som presenteras med recept tillsammans med de växter som ingår.

Must med hemligt recept

Julmust är en annan. Det är nästan 100 år sedan familjeföretagen AB Roberts i Örebro lanserade sitt alkoholfria alternativ till julöl.

– Julmusten var efterlängtad. På den tiden hade Sverige stora problem med alkohol, många drack. Och musten blev snabbt en succé, säger Stina Weststrand.

ANNONS

Must är en maltdryck precis som öl men exakt vilka ingredienser som ingår hålls hemligt. Få känner till vad som ingår i AB Roberts mustextrakt som säljs till bryggerier runt om i landet.

– Man tror att den innehåller en, en av de få julkryddor som växer vilt i Sverige. Enen är nära släkt med gran och tall och enbären är egentligen små kottar och inte bär i botanisk mening, säger Stina Weststrand.

LÄS MER:Dags för Två Dagars Dunderglögg

Glögg med anor

Glöggen har anor långt tillbaka. Redan de gamla grekerna tyckte om att dricka varmt kryddat vin och under medeltiden blev det en populär dryck i Europa. Under 1600-talet började man tala om glödgat vin i Sverige, där glödga betyder värma upp. På 1800-talet nämns glögg i svensk kokböcker och i slutet av detta århundrade hade det blivit en jultradition.

Ingefära, nejlikor och kanelstång är viktiga kryddor som ingår såväl i det recept på glögg som Botaniska presenterar som i receptet till GP:s egen Dunderglögg.

Kanel är torkad innerbark och Kassiakanel är den vi oftast handlar.

– Den är enkelrullad till skillnad mot äkta kanel från Sri Lanka som består av tunn bark som rullas och läggs i flera skikt. Det ser nästan ut som en cigarr, säger Stina Weststrand och visar exempel.

ANNONS

Kanelträdet i utställningen är drygt två meter högt. Men i verkligheten kan Cinnamomum Verum, som den äkta varan heter på latin, bli mycket högre.

För den som är intresserad av mer exotiska juldrycker berättar utställningen även om Coquito, en dryck förknippad med jul i Puerto Rico och Aguony Pienas, en viktig dryck på julbordet i Litauen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS