Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Rune och Marina Bengtssons chihuahuor Cesar och Herkules blev rädda och ylade, berättar paret.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De tror de såg varg - i Backa

Vargen är lös i Hisings Backa. I alla fall om man ska tro familjen Bengtsson, som fick oväntat besök på tisdagkvällen.

Det var vid tio-tiden på kvällen som Rune Bengtsson stod och kikade ut ur sitt köksfönster i villaområdet i Hisings Backa. Hans två chihuahuor Cesar och Herkules hade precis börjat yla högljutt när han plötsligt fick syn på en varg som sakta tassade uppför garageuppfarten. Vargen rörde sig runt på bakgården, där den ställde sig i ljuset från de många lamporna familjen har på tomten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Jag trodde inte det var sant. Sen ropade jag till min fru att hon skulle ta fram kameran, säger Rune Bengtsson.

"Vågade inte öppna dörren"

Mobilen åkte fram, men någon ordentlig bild lyckades inte Marina Bengtsson få.

– Jag vågade ju inte öppna dörren. Den gick omkring i trädgården i kanske fem minuter innan den hoppade över till grannen. Jag är helt hundra på att det var en varg. Den var stor och yvig, säger Marina Bengtsson.

Paret har under en längre tid haft djur gåendes i trädgården. Rådjur springer ofta över tomten för att ta sig upp i ett mindre skogsparti ovanför bakgården.

– Vi undrar om det kanske var därför den kom in. Att den hade fått vittring på rådjuren, säger Marina Bengtsson.

Svårt spårningsarbete

Bertil Andersson är rovdjursspårare vid Länsstyrelsen med specialbevakning på Göteborg och södra Bohuslän. Under de 21 år han arbetat på posten har han aldrig fått in något bekräftat fall av varg på Hisingen. Men han ser det inte som otroligt att berättelsen skulle kunna stämma.

– Det låter trovärdigt det som den här kvinnan (Marina Bengtsson) beskriver. Hon har lämnat en beskrivning av huvudet, svansen och hela uppförandet, som är varglikt. Ingenting är omöjligt, säger han.

Eftersom vargen ska ha rört sig i ett villaområde är det väldigt svårt att säkerställa om det verkligen var en varg som familjen Bengtsson hade i trädgården. Området har för många hundar och människor i omlopp, vilket förstör spåren. Spårningsarbetet försvåras även eftersom vargar och hundar har nästintill identiska tassar. Djur spåras enklast i skogsområden, där man kan plocka spillning för dna-analys och hitta längre gående spår.

– Vi kommer att registrera det här. Finns det en varg som rör sig i området så kommer mängder av folk att börja ringa, och då ökar sannolikheten, säger Bertil Andersson.

Säkra på sin sak

Vargar rör sig normalt sett i revir, som de inte lämnar. Norr om Kungälv finns det ett revir, som sträcker sig längs med älven upp mot Trollhättan. Dock händer det att ungvargar mellan 1-2 år springer fritt i jakt efter ett eget revir eller en partner, efter att ha lämnat sin familj.

– Men det brukar oftast ske i april-maj. Vi har också trott att Göta Älv varit en revirgräns. Men det är inga praktiska problem med att springa över på isen, eller att simma över på sommaren, säger Bertil Andersson.

Någon anledning att ropa varg på Hisingen finns med andra ord inte riktigt än. Men familjen Bengtsson är säker på sin sak.

– Inte en chans att det inte var en varg. Hade det varit en hund hade den aldrig lyckats hoppa över slipersen in till grannen. Men vi är inte oroliga. Tydligen springer de långa sträckor och kommer inte tillbaka. Hade det varit två hade de kanske kommit tillbaka, sa de på Länsstyrelsen, säger Rune Bengtsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.