"De som eldar är inte fantastiska"

|

Dubbla målskyttar. Men också två klackar med tändarna i högsta hugg.

Redan efter pausvilan tändes ett stort antal pyrotekniska pjäser på båda sidor av planen. Sedan höll drabbningen mellan Elfsborg och Malmö FF på att få ett dystert slut, när domaren Michael Lerjéus med knappt tio minuter kvar av ordinarie speltid valde att blåsa av matchen och tillsammans med de båda lagen vandrade ut från planen.

Några minuter dessförinnan hade Magnus Wolff Eikrem gjort sitt andra mål för kvällen, ett ledningsmål för Malmö FF där firandet gick överstyr.

Först efter en lång stunds diskussioner mellan de inblandade parterna kom matchen i gång igen.

Matchklockan hade då hunnit passera 90 minuter – och minst 20 minuters tilläggstid annonserades.

I 105:e matchminuten fick Elfsborgsmittfältaren Marcus Rohdén – på sin 24-årsdag – sin andra stora chans. Han drog till med en bredsida och ordnade 2–2.

–Avbrottet kostade nog mer för dem än för oss, säger han.

–Det är väl svårt att klaga nu kanske. 2–2 var kanske inte det man hade varit nöjd med före matchen, men som matchen blev så får man väl vara nöjd. Framför allt när man gör två mål också.

Kritiken från de båda ledarna var hård.

–Ingen gillar att matcher stoppas, varken vi eller publiken. Vi tränar inte för att vila 20 minuter i slutet av en match, säger MFF-tränaren Åge Hareide.

Elfsborgsmanagern Magnus Haglund fyller i:

–Det är som Åge säger. Vi har två lag som vill visa upp en bra produkt, visa svensk fotboll från sin bästa sida. Men så blir det inte.

–Vi är ju det landet där det bryts flest matcher. Sedan vad som är rätt i det, det är svårt att säga. Men det är klart att vi är lite känsliga.

Så länge spelet var i gång bjöds publiken på en händelserik match även på planen.

Malmö, för dagen med en trebackslinje för att möta Elfsborgs starka anfall, inledde bäst och tog också ledningen. Som vanligt till stor del tack vare de norska inslagen i laget.

Den här gången var det inte skytteligaledaren Jo Inge Berget. I stället klev Magnus Wolff Eikrem, som leder både assist- och poängligan, fram som dubbel målskytt. Först en bit in i andra halvlek. Sedan en kvart från slutet.

Då såg födelsedagsfirande Rohdéns kvittering till 1–1 ut att stanna vid ett tröstmål.

Men fem minuter från slutet kom den poängräddande kvitteringen och Elfsborgspubliken kunde avslutade med "Ja må han leva" i allsång.