Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Benghazi, måndag. Demonstranter står på en av säkerhetsstyrkornas stridsvagnar och viftar med Libyens gamla flagga - den som användes före Gadaffi.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"De skjuter på allt som rör sig"

Hundratals uppges ha dödats i Libyens huvudstad Tripoli när stridsplan och legosoldater angrep civilpersoner. – Det är ofattbart. Dom skjuter på allt som rör sig, sade en Tripolibo till al-Jazira.

I  två förorter till Tripoli, Fashlum och Tajura, rapporterade vittnen om massmord. En person i Fashlum sade till AFP att helikoptrar flög in "afrikanska" legosoldater som sköt mot allt som rörde sig.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Regimen har anklagats för att värva utländska soldater.

– Det som hände i dag i Tajura var en massaker, sade en invånare i stadsdelen.

Rop på hjälp ljöd från moskéhögtalare.

Demonstranter och säkerhetsstyrkor slogs om kontrollen över huvudstaden. Offentliga byggnader stacks i brand och tusentals demonstrerade på Gröna torget.

Svenska bunkrar mat

"Vi har bunkrat mat och lever nu under en sorts belägring", skrev en svenska i staden per mejl till TT.

Fler och fler uppgavs ta oppositionens parti. Stad efter stad sades vara i demonstranternas händer, speciellt i östra Libyen.

– Vi har tagit kontroll över hela Benghazi. En del av soldaterna har gått över till oss. De är med folket nu, sade en student i staden i telefon till TT.

De vanliga telelinjerna till Libyen var brutna, men samtal via nättjänsten Skype fungerade.

En lärare i al-Bayda, Libyens tredje största stad, sade att staden var "under folkets kontroll".

BBC rapporterade att nästan alla framträdande klanledare, religiösa ledare och flera libyska ambassadörer nu har anslutit sig till Gaddafis motståndare.

Minister hoppade av

Tidningen Quryna, nära knuten till Gaddafis son och "tronarvinge", Sayf al-Islam, skrev att landets justitieminister sagt upp sig i protest mot övervåldet.

Gaddafi själv teg. Rykten gick om att han flytt till Venezuela. Men vice utrikesminister Khalid al-Kaykim sade i tv att han var kvar i Libyen. Ryktet dementerades också av president Hugo Chavez regim.

Sent på måndagskvällen rapporterade tv-bolaget Al Arabiya om ett förestående tal av den libyske ledaren Muammar Gaddafi. Några ytterligare informationer gavs inte, uppger Reuters.

Statsminister Fredrik Reinfeldt stämde in i en kör av oroliga röster från hela världen.

Två libyska stridsflygplan och två civila helikoptrar landade på måndagen på Malta. Två av piloterna, båda överstar, sade att de vägrat order om att bomba demonstranter.

Senare på kvällen rapporterade en talesman för den österrikiska armén – som försökte evakuera européer i ett militärplan – att luftrummet över den libyska huvudstaden Tripoli stängts tills vidare.

Hundratals döda

Italiens premiärminister Silvio Berlusconi beskrev för första gången våldet som oacceptabelt.

Berlusconi, som haft starka vänskapsband med Gaddafi, har tidigare begränsat sig till att säga att han inte ville "störa" Gaddafi.

Libyens FN-delegation tog avstånd från Gaddafi på måndagen. Vice FN-ambassadör Ibrahim al-Dabbashi anklagade ledaren för folkmord.

– Han måste sluta döda det libyska folket.

I en intervju för BBC sade han att det nog är en fråga om dagar innan den 68-årige Gaddafi avgår – eller störtas.

Antalet döda var ännu mycket osäkert. Enligt Parisbaserade Internationella federationen för mänskliga rättigheter har 400 dödats. Human Rights Watch har tidigare angett dödstalet till 233.

FN-samtal

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon hade ett långt samtal med Gaddafi på måndagen. Han fördömde våldet och sade åt Gaddafi att det måste upphöra omedelbart, sade en FN-talesman.

Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen uppmanade Libyens regim att stoppa våldet.

– Jag är bestört över det urskiljningslösa våldet mot fredliga demonstranter. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.