Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De ska mötas igen vid Kortedala Torg

GP har rapporterat direkt från rättegången. På onsdagsmorgonen samlas parterna vid Kortedala torg för en syn.

16.02: Förhöret med 15-åringen avslutas och rådman Anna Lantz förklarar att rätten och parterna samlas igen klockan åtta på onsdagsmorgonen på Kortedala torg. Då ska det hållas en syn på platsen. För att förhindra att genomgången på torget störs kommer delar av torget att vara avspärrade.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När synen på torget är klar fortsätter förhandlingarna i tingsrätten.

15.28: Åklagaren ställer några sista frågor till den misshandelsåtalade 15-åringen innan målsägarbiträdet Ulf Carlzon tar över för att ställa sina frågor.

15-åringen vidhåller sin tidigare beskrivning av vad som hänt. På frågan om han har dåligt temperament svarar han nej.

Återigen svarar han nej på frågan om han sett Carl-Eric blöda eller om han sett tecken på andra skador. 15-åringen tror att Carl-Erics skador kan bero på baklängesfallet ned i fontänen.

15-åringen säger att han erkänner misshandel men att det borde Carl-Eric också göra anser han. Enligt 15-åringen har de slagits lika mycket båda två.

15-åringens försvarsadvokat Per Söderberg ställer sedan sina frågor till 15-åringen. Mycket handlar om fallet ned i fontänen och 15-åringen beskriver återigen den kraftiga smäll som han upplevde att Carl-Eric fick mot huvudet i samband med fallet.

15-åringen säger också att Carl-Eric vrider på huvudet lite i fallet vilket åklagaren snabbt ifrågasätter. Enligt åklagarsidan har 15-åringen nämligen inte sagt något om detta alls under sammanlagt fem tidigare förhör kring händelsen.

14.36: Förhandlingen fortsätter efter en kort paus. Carl-Eric sitter inte längre kvar i salen. Åklagaren förklarar för rådmannen som undrar att Carl-Eric valt att avsluta sin medverkan för dagen.

En film där man gjort en rekonstruktion av 15-åringens version av vad som hände vid Kortedala torg söndagen den 18 mars visas nu upp i rätten. Filmen spelades in i somras på en gård vid polishuset där man byggt upp en fontän och ställt upp en bänk som ska föreställa den lekkrokodil som också finns på torget.

15-åringen visar på filmen hur alla i hans gäng satt på rad på krokodilen, vända åt samma håll.  Han vill sedan att polispersonalen flyttar den trähund på hjul som ska föreställa Carl-Erics hund Barney och ställa den en bit längre bort, innan han fortsätter att berätta.

15-åringen ger i stort sett samma version i rekonstruktionsfilmen som i förhöret i rättssalen tidigare under dagen. Han visade bland annat hur det såg ut när Carl-Eric föll över kanten och ner i den tomma fontänen och han själv drogs med i fallet. Han visar också hur det gick till när Carl-Eric sparkade honom och hur han själv svingade tre till fyra slag mot Carl-Eric för att komma loss. Han illustrerar hur han sparkade Carl-Eric i sidan innan han sprang iväg från fontänen.

Han förklarar på filmen att allt gick mycket snabbt, att han var rädd och drabbades av panik.

I rekonstruktionsfilmen liksom i förhören i rättssalen förnekar 15-åringen de uppgifter som han lämnat i två tidigare polisförhör om att fler i hans gäng varit inblandade i misshandeln i fontänen.

15-åringen säger också på filmen att han inte såg några synliga skador på Carl-Eric när han själv sprang från fontänen.

- Nej, och det var därför jag blev helt chockad när jag hörde om det efteråt, säger han.

13.55: Förhöret med 15-åringen fortsätter. Han svarar lugnt och samlat på kammaråklagare Carl-Henrik Anderssons frågor.

Åklagaren undrar hur Carl-Eric kan ha åsamkats de livshotande skadorna . 15-åringen svarar då att han inte vet.

Åklagaren vill veta om någon av de sju i gänget efteråt sagt något om att de misshandlat Carl-Eric.

– Det vet jag inte, säger 15-åringen

Åklagaren hänvisar då till ett förhör från den 12 april i år, dagen innan 15-åringen släpptes från häktet. 15-åringen hade då sagt i förhör att 16-åringen efter misshandeln sagt att jag slog mest, jag slog mest.

Nu säger 15-åringen att det inte stämmer alls. Han förklarar att han lämnade uppgiften i förhöret eftersom han var utsatt för hård press och bara ville komma ut ur häktet.

Åklagaren undrar över en tredje person i gänget och hans delaktighet. I tidigare förhör ska 15-åringen nämligen ha lämnat uppgifter som pekar på att ytterligare en person var inblandad. Han har också sagt att det måste vara 16-åringen och den tredje killen som orsakat Carl-Erics skador. Dessa uppgifter vill han inte längre kännas vid. Liksom tidigare förklarar 15-åringen att han lämnade felaktiga uppgifter för att slippa bli utsatt för mer press i förhörsrummet.

13.40: Åklagaren frågar ut den misstänkte 15-åringen om inblandningen från de andra ungdomarna i gänget, som bestod av sju barndomskompisar. 15-åringen säger att han fått höra efteråt att den medåtalade 16-åringen ska ha sparkat två gånger mot Carl-Eric. 15-åringen säger att han inte sett något av den händelsen själv utan bara fått den berättad för sig efteråt.

Åklagaren undrar varför de andra i gänget inte gripit in om det var så att han verkligen blev neddragen, sparkad och fasthållen. 15-åringen förklarar att de andra inte ingrep för att hjälpa honom eftersom alla var chockade och han återkommer flera gånger till att Carl-Eric var aggressiv.

13.27: Rådmannen avbryter efter att det uppdagats att en person som senare ska vittna sitter med och lyssnar på förhören. Personen visas ut och förhören fortsätter.

13.05: Carl-Eric, som vittnade i rätten före lunch, slår sig åter ner mellan kammaråklagare Carl-Henrik Andersson och målsägarbiträdet Ulf Carlzon inne i tingsrättens sal 3.  Han behåller sin ljusbeigea jacka på, tar en klunk vatten och förbereder sig på att höra de två unga killarna, som båda misstänks för att ha misshandlat honom mycket grovt, svara på åklagarens frågor.

15-åringen börjar och förklarar att han och de andra ungdomarna befann sig på Kortedala torg utan någon särskild anledning. Han säger att de sju unga killar som kom tillsammans känner varandra sedan barnsben och att de vuxit upp ihop.

Killarna hade varit inne i butiken och köpt lösgodis när de slog sig ner vid lekkrokodilen som står på Kortedala torg.

Han berättar att de inte lade märke till Carl-Eric när han kom men däremot såg de hunden som var bunden vid en papperskorg.

Åklagaren frågar om det då är någon som gör någonting mot hunden.

– Nej, inget speciellt, vi skrattar, svarar 15-åringen.

Åklagaren undrar om det inte är två av killarna i gruppen som går fram till hunden.

– Ja de går fram. Men de skrattar bara, säger 15-åringen som hävdar att ingen rörde hunden och att ingen heller kastade något mot den.

När Carl-Eric senare kom ut från Hemköp var det en annan man som stoppade honom och sa något till honom. Efter det ska Carl-Eric ha gått fram till killarna och frågat vad de gjort.

– Varför har ni lekt med min hund sa han. Vi sa att det hade vi inte gjort. Jag sa åt honom att det är nog bäst att du går. Då kom han fram tog tag om min hals, jag ställde mig upp och då tog han tag i min tröja och jag tog tag i hans.

15-åringen beskriver hur Carl-Eric drog honom bakåt, mot fontänen som ingen av dem då såg. Därefter ramlade Carl-Eric baklänges ner i fontänen och drog med sig 15-åringen.

– Jag har alltid varit rädd för hundar, när jag var liten blev jag biten av en hund. Jag var rädd att hunden skulle attackera mig och försökte komma loss,

15-åringen beskriver hur han försökte slå sig loss medan Carl-Eric höll fast honom och sparkade honom. 15-åringen berättar att han slog tre slag mot Carl-Eric innan han kom loss. Han reste sig då, sparkade två gånger mot Carl-Erics lår och sprang därifrån.

11.49: En av försvarsadvokat undrar hur Carl-Eric skulle reagera om någon kastade något mot hans hund. Carl-Eric menar att han då skulle säga till, men på säkert avstånd.

– Klart jag skulle bli arg, men det händer inte mycket då heller, säger Carl-Eric

Förhöret med Carl-Eric avslutas och rättegången tar en timmes paus för lunch.

11.40: Carl-Erics målsägarbiträde Ulf Carlzon ställer frågor till honom om tiden efter misshandeln.

Han berättar att han nästan helt tappat minnet av de senaste åren men att mycket ändå blivit bättre efter rehabiliteringstiden på Högsbo sjukhus.

Carl-Eric har förlorat körkortet på grund av skadorna efter misshandeln men ser det som en liten sak i sammanhanget, det värsta är minnesförlusten som sträcker sig minst tre år tillbaka.

Efter misshandeln har Carl-Erics syster blivit god man för honom eftersom det är så mycket han inte längre klarar av själv.

Sedan Carl-Eric kom hem igen i början av sommaren beskriver han en ny känsla påverkar honom i vardagen

– Osäkerhet. Jag minns kanske inte vad någon sa igår och jag ser dåligt och är mer försiktig när jag går ut.

Men själva platsen för misshandeln undviker han inte.

– Det är som vanligt där. Jag kommer ju inte ihåg något av det som hände.

11.19 Efter en stund med förhandlingar bakom stängda dörrar blir rättegången återigen offentlig. Den inleds med förhör av målsägaren Carl-Eric. Han börjar med att be om en hörsnäcka och får hjälp med det.

Åklagaren säger att det är fantastiskt att Carl-Eric återhämtat sig så snabbt med tanke på de livshotande skador han fick efter misshandeln på Kortedala torg. Carl-Eric säger att de sagt till honom på sjukhuset att de sällan sett någon som kämpat så hårt som han.

Carl-Eric lever ensam med sin hund som han beskriver som lugn och snäll mot alla. Han berättar att han de senaste åren har haft problem med hjärtat och genomgått flera operationer men att hans tillstånd blivit bättre och bättre efter det.

Carl-Eric har varit elektriker i många år och jobbat mycket natt. Idag är han förtidspensionerad. Han minns inget av vad som hände på Kortedala torg den 18 mars i år. Men han menar att de misstänktas påståenden faller på sin egen orimlighet, inte minst med tanke på att han är så tunn och bräcklig.

- Jag har för dålig hälsa för att kunna göra något sådant. Det är rena dumheter. Unga grabbar mot mig, jag som är halvt död, säger han.

Carl-Eric säger att han har ett glatt humör och aldrig varit i bråk tidigare.

- Vi sysslar inte med sådant i vår generation, säger han.

10.51: Per Söderberg försvarar den misstänkta 15-åringen. Han beskriver hur Carl-Eric varit mycket uppretad när han kommit fram till ungdomarna när de satt vid krokodilen på Kortedala torg. Carl-Eric ska ha tagit ett strupgrepp och försökt dra 15-åringen från krokodilen. Förvaret beskriver hur Carl-Eric sedan drar med sig 15-åringen mot fontänen. Han går baklänges, ser inte fontänen och faller därför handlöst över kanten och drar med sig 15-åringen som hamnar ovanpå honom. 15-åringen försöker komma loss. Carl-Eric uppges då ha sparkat 15-åringen och fortsatt att hålla fast honom. 15-åringen slår då för att komma loss. 15-åringen vet inte vad någon av de andra killarna på platsen eventuellt kan ha gjort mot Carl-Eric.

Anders Lindstrand försvarar den andre misstänkte som är 16 år. Även han beskriver hur Carl-Eric varit väldigt aggressiv när han kommit fram. Ett handgemäng uppstår och han förklarar att alla killarna upplever det som skrämmande. 16-åringen beskriver via sin advokat hur Carl-Eric faller handlöst i fontänen med 15-åringen över sig. Även 16-åringens version beskriver hur Carl-Eric håller fast 15-åringen i ett grepp med benen.

16-åringens enda tanke är enligt försvaret att hjälpa sin kompis 15-åringen. Han går därför ner i fontänen och sparkar Carl-Eric två gånger på höger lår. Det ska inte röra sig om några hårda sparkar enligt försvaret. Därefter uppger 16-åringen att han lämnade platsen och såg hur 15-åringen kom efter bakom honom.

Försvarsadvokat Anders Lindstrand visar bilder från övervakningskameran inne ifrån matbutiken på Kortedala torg som visar att killarna var där innan de träffade på Carl-Eric.

Man visar också ett mobilfoto taget av ett vittne som visar hur de misstänkta lämnar Kortedala torg.

10.39: Målsägarbiträdet Ulf Carlzon berättar om Carl-Erics tid efter misshandeln. En månad med intensivvård och drygt en och en halv månad på rehabilitering på Högsbo sjukhus krävdes för att Carl-Eric skulle kunna åka hem igen. Den 29 maj skrevs han ut från sjukhuset men har behövt dagligt stöd av hemtjänst fram till i förra veckan.

Ulf Carlzon yrkar på ett sammanlagt skadestånd till Carl-Eric på drygt 156 000 i skadestånd för kränkning, sveda och värk och omkostnader.

Just nu får Carl Eric behandling hos sjukgymnast minst två gånger i veckan och stöd av hemtjänst varje vecka. Dessa åtgärder kommer enligt målsägarsidan att behöva fortsätta minst året ut.

10.23: Rättegången startar igen. Rådman Anna Lantz meddelar att de journaler som handlar om Carl-Erics hälsa innan överfallet ska föredras innanför stängda dörrar och inte vara offentliga.  Läkarnas utlåtande av Carl Erics skador efter misshandeln ska dock framföras offentligt.

Kammaråklagare Carl- Henrik Andersson beskriver de allvarliga hjärnskador som Carl-Eric fått under misshandeln och förklarar att de varit livshotande. Carl-Eric vårdades på neurointensiven i nästan en månad innan han kunde flyttas till en rehabiliteringsavdelning.

Åklagaren räknar också upp ett stort antal men som Carl-Eric lider av idag. Blindhet på ena ögat, afasi, koncentrationssvårigheter och trötthet är några av de allvarliga och i flera fall bestående men som Carl-Eric nu lever med.

Skadorna talar enligt läkarnas utlåtanden starkt för att Carl-Eric utsatts för sparkar, slag och trubbigt våld mor huvudet. Först efter 6 till 12 månader kan läkarna bedöma hur stora de bestående menen efter misshandeln kommer att bli.

10.11: I pausen utanför rättssalen träffar vi Peter Brych, som är bekant till Carl-Eric. Han har inte träffat sin vän efter misshandeln men har noga följt allt som skrivits om fallet.

– Jag är skakad. Det är så många offer i detta. Först och främst Calle, men även föräldrarna och också killarna, nu när de kommit till sans. Jag ville gärna gå hit, men nu när jag är här ångrar jag mig nästan. Jag är skakad men hoppas att det kommer att skipas rättvisa här i salen, säger han.

9.57: Ulf Carlzon, som biträder Carl-Eric, begär att de rättsmedicinska utlåtanden som gjorts av Carl-Erics hälsa inte ska göras offentliga. Journalhandlingar och annat bör enligt såväl målsägarbiträdet som åklagaren inte vara offentliga. Försvarssidan hade inga invändningar mot att stänga dörrarna under den del av rättegången då journalerna gås igenom. Rättens ordförande Anna Lantz beslutade om en kort paus för att ta ställning till begäran om stängda dörrar.

9.49: Åklagaren berättar att det under tisdagen kommer att göras en syn på brottsplatsen för att tingsrätten ska kunna bilda sig en uppfattning om situationen. Man kommer också att visa filmer där själva misshandeln är rekonstruerad. Åklagaren vill att filmerna ska visas i samband med förhör med de misstänkta och de vittnen som ska höras.

9.40: Åklagaren visar bilder över Kortedala torg och den fontän där Carl-Eric misshandlades.

9.32: Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson inleder rättegången med sin sakframställan. Han berättar hur sju unga män beger sig till Kortedala torg söndagen den 18 mars i år. De uppehåller sig först vid en stor lekkrokodil, tio meter från en torrlagd fontän.

Carl-Eric kommer strax efter killarna till torget för att handla, han binder sin hund utanför butiken. Under tiden han är i affären ska några av ungdomarna ha gått fram och retat hunden. När Carl-Eric kommer ut berättar ett vittne på torget för honom vad som hänt.

Carl-Eric går fram och ifrågasätter vad killarna gjort med hans hund.

Carl-Eric ramlar baklänges i fontänen efter att han och en av killarna tagit tag i varandras kläder och munhuggits. Det är i detta läget som de åtalade gärningarna börjar.

Åklagaren hävdar att Carl-Eric sedan misshandlas liggandes i fontänen av de två misstänkta unga männen, 15 och 16 år gamla. Ytterligare minst en av killarna kan ha varit inblandad men har inte åtalats.

Flera personer blev vittnen till misshandeln. En av dem försöker hoppa ner i fontänen för att stoppa misshandeln men han lyckas inte skydda Carl-Eric.

De unga männen lämnar till sist torget springande och flera personer rusar då fram till den svårt blödande Carl-Eric och ambulans tillkallas. Misshandeln leder till akuta skador och Carl-Eric hamnar i koma och genomgår flera operationer. Först i början av sommaren kunde han lämna sjukhuset.

9.15: Rättegången mot de två unga män, 15 och 16 år gamla, som misstänks för den synnerligen grova misshandeln på 61-årige Carl-Eric vid Kortedala torg i mitten av mars i år, inleds just nu vid Göteborgs tingsrätt. Medietrycket är hårt, och flera journalister har inte kunnat få plats i rättssalen. En av de misstänkta kom till salen med sina anhöriga och en hade jacka över huvudet. De båda misstänkta har nekat till brott, men en av dem har medgivit vissa omständigheter och att han handlat i nödvärn.

Inför rättegången upplyste rådman Anna Lantz om att rättegången sannolikt skulle hållas inom stängda dörrar på grund av de misstänktas låga ålder. Men när rättegången väl drog igång togs beslutet att den skulle vara offentlig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.