Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De nobbade succéfilmen Maze Runner

Science fiction-filmen Maze Runner har blivit succé och spelat in en halv miljard kronor. Regissörerna Björn Stein och Måns Mårlind nobbade storfilmen efter att ha läst manus.

Maze Runner med Dylan O´Brien i huvudrollen spelade in 230 miljoner kronor under öppningshelgen i USA och blev därmed etta, skriver Aftonbladet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Internationellt gick det också bra. Filmen drog in ytterligare 350 miljoner kronor och ligger etta på biolisterna i bland annat Sverige och Sydkorea.

Regiduon Björn Stein och Måns Mårlind, som bland annat ligger bakom Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, fick förfrågan om de ville regissera storfilmen. Men de tackade nej.

- Jag tyckte att den kändes väldigt generisk och klyschig. Jag la stor vikt vid storyn och kände att det var något man har sett förut, som Hunger games och så vidare, säger Måns Mårlind till Aftonbladet.

Han berättar också om hur han reagerade efter att ha sett trailern och berömmer konceptdesignen:

- Då var det lite: "Fan också!", haha. Jag tror jag tänkte lite för mycket på storyn men det är inte den som är grejen utan miljön.

Men Måns Mårlind ångrar inte beslutet:

- Nej, inte det minsta. Jag är bara glad att det blev en bra film av manuset.

Uppdraget gick i stället till Wes Ball.

Själv befinner sig Måns Mårlind sig utomlands för att reka inspelningsplatser inför kommande Hollywoodprojektet South china sea som han ska regissera tillsammans med Björn Stein. Det är en actionfilm i piratmiljö. Tom Cruise var aktuell för huvudrollen men är det inte längre.

- Vi har en lista med skådespelare som vi vill jobba med, säger Måns Mårlind.

Han avslöjar också för Aftonbladet att duon för en dialog med en skådespelare som bett att hans namn ska hållas hemligt.

- Klart är att det inte blir någon sopa, hävdar Måns Mårlind.

ANDRA SOM NOBBAT SUCCÉER:

Leif "Loket" Olsson erbjöds 50 öre per såld Bingolott. Men programledaren vill hellre ha provisionsbaserad lön. Under 90-talet såldes cirka sju miljoner lotter per avsnitt.

Magnus Samuelsson tackade nej till en roll mot Russel Crowe i Ridley Scotts Gladiator. Orsaken var att han inte gillade Marocko där filmen spelades in.

Sean Connery kunde ha fått att spela Gandalf i Sagan om ringen men avböjde. Han sa efteråt: "Jag läste boken. Jag läste manuset. Jag såg filmen. Jag förstår fortfarande ingenting".

Skivbolaget Decca tackade nej till Beatles. Enligt Decca var gitarrband och speciellt med fyra medlemmar helt fel. I stället var det Brian Poole and the Tremeloes som fick kontrakt. Bolaget klarade sig ändå hyggligt när de senare fick signat Rolling Stones.

Jan Guillous Piratförlaget nobbade Stieg Larsson Millennium-trilogi som enbart i Sverige sålt över tre miljoner exemplar. Utomlands såldes 60 miljoner böcker i ett 50-tal länder.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.