Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Skrivstugan vill gärna bli större.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De motverkar skevheten på Wikipedia

Varje tisdag samlas de på Litteraturhuset i Göteborgs lagerhus vid Heurlins plats för att förbättra Wikipedia. Det finns en brist på kvinnlig närvaro i den stora infobanken.

Per A J Andersson har i åtta år engagerat sig i Wikipedia. Han är översättare och korrekturläsare och en av tre projektledare för Kvinnliga huvudpersoner.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Projektet är ett sätt att fokusera på underrepresenterade områden och grupper. Dels saknas det texter om kvinnor och särskilt inom litteratur, säger han.

Skrivstugorna är en del av ett större projekt som drivs av Wikimedia Sverige vilket är en obunden lokal stödförening till den amerikanska stiftelsen Wikimedia Foundation, som i sin tur står för driften av Wikipedia.

Enligt Wikimedia Sverige så finns det ungefär fyra gånger så många artiklar som handlar om män än som handlar om kvinnor i infobanken. Projektet består av många delprojekt som specialiserar sig på olika ämnesområden som exempelvis: kvinnor inom konsten, musiken och vetenskapen.

Skrivarstugan som Per A.J. Andersson är med och driver har sedan starten förra våren skapat ungefär 100 artiklar och inriktar sig på kvinnor inom litteratur.

- Det är allt från Pippi Långstrump till Lisbeth Salander och nu har vi nästan kommit upp i vårt delmål med 20 rekommenderade artiklar, säger han.

En rekommenderad artikel är en artikel som anses ha hög kvalitet och då får en kvalitetsmärkning. Wikipedia är ett levande uppslagsverk där frivilliga användare skapar och förbättrar innehållet. Det har både sina för- och nackdelar.

- Popmusik, underhållningsfilm och TV-serier är exempel på "överrepresenterade" områden. Orsaken till det är att folk skriver om det de tycker om. Och därför vill vi få fler olika sorters användare, för att just rätta till de skevheterna, säger Per A.J. Andersson.

Bristen på kvinnlig representation på Wikipedia beror enligt Per A.J. Andersson på att de som är delaktiga i Wikipedias innehåll inte är representativa för samhället i sin helhet.

- Vi kan inte och vill inte tvinga folk att skriva om annat än det de är intresserade av. Men vi kan förhoppningsvis hitta fler användare som är intresserade av att skriva om kvinnor och litteratur, säger han.

Vilka får komma på skrivarstugorna?

- Alla som är intresserade av Wikipedia oavsett könstillhörighet. Och så bjuder vi på fika, som i regel består av flera ostmackor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.