Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Emma Ivarsson och Anders Arvidsson tar sig en svängom.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De lär sig dansa bugg till Lady Gaga

Allt på Kulturkalaset är inte konserter och snabbmat. På Packhuskajen var det buggkurs på torsdagskvällen.

Klockan är strax före sex och på Packhuskajen står ett tjugotal personer i skilda åldrar med likadana vita t-shirts. På dem står: "Vill du dansa med mig?", och alla med en tröja tillhör samma dansklubb.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Anders Arvidsson, 36 år, iklädd t-shirt och från Frölunda ropar till Emma Ivarsson, 20 år, utan t-shirt och från Tuve:

– Hej! Ska du dansa med mig?

Under det vita taket hänger gröna och röda lampor, och där nedanför finns en stor öppen yta med trägolv. I ena kortänden står en scen som är pyntad med Arvingarnas logotyp, de ska uppträda senare på kvällen. Nu riktas i stället uppmärksamheten mot mitten av dansbanan. En man och en kvinna går upp, och mannen tar till orda.

– Jag heter Håkan och det här är Camilla. Det är bara jag som har mikrofon på mig i dag, så det är jag som får stå för babblandet av oss. Vi kommer från en liten nätt dansförening med sisådär 1 500 medlemmar.

Donnum Ferrum (latin för "ge järnet") är föreningens namn, och man håller i vanliga fall till i Gamlestaden. I kväll är verksamheten förflyttad till Packhuskajen, där man håller prova på-kurs.

Deltagarna ställer sig i en ring runt Håkan och Camilla.

– Nu ska vi lära oss att hålla takten! Vi börjar med att gå runt dansbanan. Killar trampar vänster-höger-vänster.

Femtiotalet människor börjar röra sig.

– Tjejer trampar höger-vänster-höger.

Kajen är full med folk och fler och fler strömmar till hela tiden. Det här är samlingsplatsen för Kulturkalasets alla dansintresserade, och dansbanan är öppen tisdag till lördag. Runt den står matstånden täta och det luktar av langos, hamburgare och öl.

Det mest slående med deltagarskaran är att den är så heterogen. Här finns allt från vältränade tjugoåringar som uppenbarligen dansar väldigt ofta, till äldre kvinnor och män som är där för gemenskapens skull.

Emma Ivarsson har dansat tidigare.

– Jag har kört i fyra och ett halvt år, fast mer rundbugg. På Donnum tar man andra steg, säger Emma.

– Det vanliga är att man snurrar väldigt mycket, vilket är en äldre stil. Vi kör något som kallas linjebugg, vilket är lite mer kontrollerat, fyller Anders i.

Själv har han kortare danserfarenhet än Emma – trots att det är han som har Donnum Ferrum-tröjan på sig, och trots att han är 17 år äldre.

– Jag provade på bugg förra året, precis här faktiskt, och anmälde mig direkt. Jag har bara gymmat och sånt tidigare, men aldrig dansat, säger Anders Arvidsson.

Arton minuter in i kursen har deltagarna lärt sig gå i takt, för sig själva och med varandra, och nu är det dags att börja snurra. Håkan och Camilla visar hur det går till – killen snurrar runt sin partner, de står en stund sida vid sida, och sedan snurrar de tillbaka.

Emma Ivarsson har många skäl till att hon dansar.

– Det är för motionen, det är för att träffa nya människor, och framförallt är det så härlig stämning på dansbanan. Alla ler och är glada. Det blir mycket gemenskap, säger Emma.

När man föreställer sig bugg är det kanske dansbandsmusik med växelbas som dyker upp i huvudet. På Packhuskajen går i stället Lady Gaga – Pokerface igång på hög volym. Basen vibrerar i bröstet och dunkar ut över deltagarna som nu börjar bli varma i kläderna.

– När ni snurrar runt er partner så är det viktigt att ni håller takten. Stå och trampa på stället, det är ett utmärkt tillfälle att skaka på rumpan! hojtar Håkan.

Han skakar på rumpan och deltagarna applåderar.

Genom hela dansen är det mannen i paret – man ser inga andra par än just män som dansar med kvinnor – som styr. Det är så det går till i bugg. Emma Ivarsson får frågan om hon inte skulle vilja föra själv, i stället för att bara hänga med.

– Ibland gör jag faktiskt det, om någon slö kille bjuder upp en, som bara står och trampar och inte tar några initiativ. Man vill ju att det ska hända något. Men annars är det faktiskt ganska skönt att bara hänga med. Man är ju en del av dansen ändå, säger Emma.

Vanligtvis är en nybörjarkurs åtta tillfällen, men den här gången är den slut efter fyrtiofem minuter. Nu ska några mer erfarna dansare visa hur det kan se ut när man har dansat ett längre tag.

Elvis Presley – Stuck on you går igång. Deltagarna klappar takten åt de fem-sex par som flyger omkring på dansbanan och gör mer avancerade rörelser än de olika snurrningar som har lärts ut de senaste fyrtiofem minuterna.

– Det är ju orättvist om ni inte får dansa till en sista låt nu när ni blir så sugna! ropar Håkan.

Dixie & Dave – Move it over baby dånar ut över Packhuskajen och deltagarna får ett sista tillfälle att trampa i takt, snurra och samarbeta under överseende av kursledarna. Om någon timme, när Arvingarna går på scenen, är de väl förberedda att dansa med.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.