Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

”De har gått ihop för att sätta dit mig”

Hennes skolsajt har varit fylld av lögner och hon har flera polisanmälningar mot sig. Trots det hävdar hon att det är hon själv som blivit lurad. – Folk vill sätta dit mig, säger hon.

GP har under en längre tid kartlagt C-kvinnan som flera kineser anklagar för att ha bedragit dem på stora summor pengar. Men när GP når kvinnan på telefon säger hon att hon själv är utsatt för en komplott.

– Folk har gått ihop för att sätta dit mig, säger hon till GP.

Flera vi talat med säger att du lurat dem på pengar. Att du lockat med utbildningar och löften om uppehållstillstånd.

– De ljuger allihop, säger hon.

Hon menar att varken Jian Cao, Mingwei Bless eller de andra som anklagar henne har betalat för någon utbildning på CEO European International Business School. Själv hävdar hon att de betalat för en del av hennes företag.

Men de har ju originalkvitton och intyg med din signatur på?

– Nej. De har betalat och köpt delar av mitt företag, säger kvinnan.

Vad skulle främmande människor från olika länder vinna genom att anklaga dig?

– De ljuger. Du kan kolla upp det. Jian Cao till exempel har betalat för aktier i mitt företag, inte någon utbildning. Det finns bevis på allting, säger kvinnan.

När GP ställer följdfrågor börjar hon skrika i luren och lägger på. När vi ringer upp henne igen uppmanar hon oss att ringa tillbaka senare. Trots upprepade försök i flera dagar har hon inte svarat.

GP kontrollerar kvinnans uppgifter om Jian Cao hos Bolagsverket. Då upptäcker vi att han faktiskt funnits uppskriven som styrelsesuppleant och aktieägare i ett av kvinnans bolag sedan slutet av september 2015. Några veckor senare har han dock själv begärt utträde ur bolaget.

– Jag fick ett brev hem till Shanghai från Bolagsverket om att jag plötsligt blivit en del av hennes företag och satt med i en bolagsstyrelse. Jag blev helt chockad för jag har aldrig gått med på det. Jag befann mig inte ens i Sverige när den här affären ska ha skett, jag hade redan återvänt till Kina då, säger Jian Cao.

När GP granskar vidare dokumentationen hos Bolagsverket bekräftas Jian Caos historia. Vi hittar bland annat ett protokoll som skolan skickat in till myndigheten i september 2015. Enligt protokollet ska Jian Cao ha blivit styrelsesuppleant och närvarat som aktieägare vid en extra bolagsstämma den 17 september 2015. Och när Jian Cao visar upp sitt pass för GP framgår det av passtämplarna att han lämnade Sverige den 15 september och anlände på flygplatsen i Kina den 16 september, en dag innan den påstådda bolagsstämman ska ha ägt rum.

– Det är så uppenbart att protokollet är förfalskat och det meddelade jag också Bolagsverket. Jag kan omöjligt ha befunnit mig på två platser samtidigt. Den här kvinnan är en bedragare. Jag blir så förbannad, säger Jian Cao.

Men protokollet är inte bara undertecknat av C-kvinnan. Med finns även ett manligt namn, en man som enligt skolans hemsida varit vice vd för företaget. Själv hävdar han dock att han knappt haft något med bolaget att göra.

– Jag blev kontaktad av den här kvinnan för att hon ville ha hjälp med att starta ett företag. Vad jag vet så hade hon en seriös plan på att starta en skola. Hon hade ett väldigt kontaktnät och kände väldigt många människor, säger han.

I februari 2016 begärde mannen utträde ur samtliga bolagsstyrelser han satt med i. Enligt honom själv beror det på att kvinnan inte skött bolagens bokföring.

– Ska jag vara ärlig så gick jag ur bolagen för att det var så dåligt skött. Hon lovade att komma med bokföringsuppgifter och årsredovisningar, men jag fick inte se någonting.

Hur många personer har gått på kvinnans skola?

– Den enda jag träffat är Jian Cao. Några andra känner jag inte till, jag har inte varit involverad i själva skoldelen. Jag har mest suttit med i bolagsstyrelsen för att vara snäll.

Men på det här bolagsprotokollet från den 17 september 2015 så står din signatur med? Enligt Jian Cao ska han inte ens ha befunnit sig i Sverige då, varför har du ändå skrivit under och godkänt det?

– Jag kan inte minnas den bolagsstämman. Det är mycket möjligt att jag skrivit under något papper och inte tänkt på vad det stått, säger mannen.

Hur mycket har du tjänat på det här?

– Jag har inte tjänat en krona på det här, säger han.