De har följt Håkan sedan starten

Håkan Hellström-fans finns i alla åldrar. GP hängde med på förfest i Mölndal med ett gäng som varit hängivna fans sedan de allra första konserterna.

ANNONS
|

När man tänker på den typiska Håkan Hellström-lyssnaren ser man kanske framför sig en tonåring med sjömanshatt, längst fram vid kravallstaketet, med tårarna rinnandes. Men ett Håkan Hellström-fan kan i dag se ut på så många fler sätt. På Wallinsgatan i Mölndal finns ett gäng som varit med sedan de allra första spelningarna.

De flesta av Martin Dahlgren och hans vänner är mellan 35 och 45 år, och tillsammans har de sett Håkan Hellström otaliga gånger. De följde honom bland annat på hans spelningar i New York och Berlin. Sedan den första konserten som Håkan Hellström gjorde på Slottsskogsvallen har det även blivit en tradition att sällskapet samlas för en rejäl förfest, med inhyrd buss, för att ladda upp inför spelningen.

ANNONS

– När vi började lyssna på Håkan så kunde man nästan få försvara sig. Nu har det blivit helt annorlunda, säger Martin Dahlgren.

– Förr så försökte man nästan att övertala människor att ge honom en chans. Men träffar man personer nu som är sådär anti så orkar man inte bry sig, säger vännen Linus Bernhardsson.

Såg honom första gången 2001

Första gången de såg Håkan Hellström var 2001 i Lisebergshallen. Mycket har hänt i Håkan Hellströms karriär sedan dess, och kanske även i deras egna liv. Martin Dahlgren jobbar till vardags som säljare och Linus Bernhardsson är sjukgymnast. Från början spelade många i gänget innebandy tillsammans, och nu har Håkan Hellström blivit det stora gemensamma intresset.

– Vi är en kärngrupp som har hängt ihop länge. Men det är alltid några nya som tillkommer varje gång. Vi har folk här som vi har lärt känna på andra Håkan-spelningar, säger Linus Bernhardsson.

Samma euforiska stämning

Även om scenerna har blivit större så är det fortfarande samma euforiska stämning varje gång som sällskapet gör sig redo för konsert.

– Vi har ju sett honom både på klubbar och stora arenor i år, och det är helt olika saker, men båda delarna är lika fantastiska, säger Linus Bernhardsson.

– Men det var lite charmigare förr när det var lite vildare, och bandet inte var lika tajta, säger Mikael Lindqvist, som också är av de som varit med längst i sällskapet.

ANNONS

"Som en VM-final i fotboll"

För att kunna sätta ord på upplevelserna jämför Linus Bernhardsson konserterna med en VM-final i fotboll.

– När du är på Ullevi är det en så mäktig känsla, ungefär som att se Brasilien i VM-final. Men när du ser honom på en liten klubb, då är du plötsligt med i matchen själv. Du är bollen!

På väggen i husets hall hänger en tavla på Håkan Hellström, och på övervåningen en till.

– Jag köpte den ena när min fru var i Spanien. Jag hängde den på väggen härnere, men hon tyckte den tog för mycket fokus, så vi hängde dit en annan, säger Martin Dahlgren.

Träffade Håkan i Berlin

Linus Bernhardsson berättar att gänget har träffat Håkan Hellström ett par gånger. Senast sågs de på flygplatsen efter spelningen i Berlin.

– Han frågade om vi tyckte det var okej. Han var väldigt trevlig. Det är en av hans storheter. Att när man pratar med honom är han som en vanlig snubbe, säger Linus Bernhardsson.

Tog med sin pappa på Håkan-spelning

Medan Håkan Hellström med åren har fått fler och fler fans, i alla åldrar, har också Martin, Linus och de andra som var med från början blivit äldre. Därför är det kanske inte så konstigt att de största entusiasterna inte bara sitter i kön utanför Ullevi, utan lika väl kan finnas här, på en villafest i Mölndal. Och faktum är att det finns många äldre fans än så. Linus Bernhardsson berättar hur han en gång tog med sin pappa, som är över 80 år, på en Håkan Hellström-konsert. Han ville att hans pappa skulle få uppleva samma känsla som han själv hade blivit så förtjust i.

ANNONS

– Efter det frågade vi om han ville hänga med igen. Men han sa nej. Han tyckte det var så fint att han ville behålla det minnet som det var, säger Linus Bernhardsson.

ANNONS