Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/2

De har börjat sin resa mot ett fossilfritt liv

Ju fler personer som gör något ju större möjlighet att nå klimatmålen i Parisavtalet. Sally Mattson från Mölndal startade ”Resan mot ett fossilfritt liv” för att lyfta klimatfrågan och inspirera andra.

Det handlar om koldioxidutsläpp som vi alla bidrar till i olika utsträckning, vare sig vi vill eller inte. Sally Mattsson ger inga pekpinnar, klimatmålen är tuffa som de är. Men genom att påverka själva har vi en större chans att hindra den negativa klimatutvecklingen.
– Jag ville göra något konkret. Vi måste alla försöka göra vad vi kan, vi säger ”jag tänker på miljön” men det är abstrakt, här kan man istället mäta resultat och sätta konkreta mål, säger hon.

Hon startade initiativet ”Resan mot ett fossilfritt liv” i höstas och har sänkt sina utsläpp från 7,3 till 5,9 ton koldioxid på ett år. Nu har Sally Mattsson startat en grupp med runt 20 medlemmar som vill sänka sina utsläpp, de träffades för första gången i januari.
– Vi hade 142,1 ton totalt när vi vägde in för 2018. Vi tänker göra det lite som idrottsgalan och fira våra framgångar ihop i slutet av året, säger Sally Mattsson.
Vi ses i Haga med tre andra från gruppen. De har alla kommit olika långt på sin resa, men gillade idén med en grupp med samma mål. 

När det känns tröstlöst med klimatförändringarna kan deltagarna i gruppen peppa varandra att göra skillnad.
– Det behövs individer som visar att det går, för att få igenom de strukturförändringar som behövs för att politikerna ska kunna förändra. Det är allas viktigaste fråga, den innefattar alla och påverkar alla så det är viktigt att göra det så inkluderande så möjligt, säger Josef Henschel från Johanneberg, som lyckats minska sina utsläpp mest och ligger på 2,0 ton koldioxid per år.   
– För mig var detta att gå från klimatångest till klimatlättnad. Jag flög en del och efter längsta resan till Miami så kom det liksom neddunkande att jag måste göra något. När man väl börjar titta på fakta så går det inte att blunda, jag har två barn och vill lämna något efter mig, säger Sanna Isegran från Lindome som idag ligger på 7,4 ton koldioxid per år.

Det är inte helt lätt att komma ner till noll i ett fossilberoende samhälle, men desto lättare att göra förändringar utan att påverka livskvaliteten enligt gruppen.
– När man väl har bestämt sig så ser man möjligheter istället. Jag tog en veganutmaning i januari, det har inte varit några problem, och familjen planerar att åka till Bohuslän istället för Kreta i sommar, säger Sanna Isegran.
– Sallys koncept är en resa men den slutar inte i en krasch. Man får försöka ta sig nedåt med en sak i taget, sammanfattar Edward Lundin från Önnered, som bland annat börjat cykla för att minska sitt utsläpp från nuvarande 6,0 ton koldioxid per år.