Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

De har övertaget på bostadsmarknaden 2017

Bostadsmarknaden fortsätter att vara säljarnas marknad, det spår de två senaste rapporterna från Mäklarpanelen. Men den som vill köpa gör bäst i att slå till ändå.

Den som vill sälja sin bostad under 2017 fortsätter att ha marknaden med sig. För köparna ser det dock inte lika ljust ut, priserna är höga och det som kommer ut på marknaden säljs ofta snabbt. Patrik Andersson som är mäklare på Fastighetsbyrån menar att det till stor del beror på det låga utbudet.

– Lågt utbud i förhållande till efterfrågan driver priserna uppåt. En aspekt ytterligare som spelar in är att det fortfarande är låga räntor. Att låna pengar kostar därför förhållandevis lite, vilket gör att folk har råd att vara med längre upp i en budgivning. Det i kombination med att det inte finns så mycket att buda på pressar upp priserna.

Samtidigt menar Patrik Andersson att det inte är någon mening med att vänta in bättre tider. Folk kommer att fortsätta gifta sig, skilja sig och skaffa barn, och därmed vara i behov av att förändra sitt boende. Eftersom det råder bostadsbrist i Göteborg kommer efterfrågan fortsätta att vara större än utbudet ett bra tag framöver.

– Jag tror att det kommer fortsätta i den här riktningen, i och med att utbudet är lågt och det hela tiden flyttar in fler människor till Göteborg. Det är inte så att bostadspriserna kommer att gå ner om ett halvår.

Så man ska inte låta bli att köpa lägenhet just nu?
– Är man en förstagångsköpare ska man försöka ta sig in på bostadsmarknaden, och då är mitt råd att börja med att köpa runt om i kranskommunerna. Förut kunde man köpa inne i stan för en miljon som förstagångsköpare, idag kostar det 2-3 miljoner. Sen kan prisökningen alltid mattas av, men den kommer inte att gå ner inom den närmsta framtiden. Så nej, jag tycker inte att man ska vänta av den anledningen.