Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

De bygger en park - bara för action

GÖTEBORG: Det började med en ramp i Kålltorp för skejtare, BMX- och inlinesåkare. I dag deltar en grupp ungdomar i utformningen av den nya actionparken i Burgårdsparken i Göteborg.
De spretar åt olika håll, både vad gäller ålder, bostadsområde, bakgrund och framtid. Och trots att de tre sporterna sinsemellan skiljer sig åt, förenas de i åkandet. Under senaste året har gruppen träffats hemma hos Irene van Manen, som bjuder på mackor, ost och hembakta bullar.
- Utan Irene hade det inte blivit någonting. Hon var den enda som trodde på idén. Hon är extremt överpositiv, säger Ilias.
Bakgrunden är Irenes kamp för en skejtboard-ramp hemma i Kålltorp, byggd våren 1998. Innan dess hade hon som fyrbarnsmor (med flera dagbarn) kämpat aktivt för att förbättra lekplatser. Medan Irenes barn numera ägnar fritiden åt annat, fortsätter hon engagemanget för andras ungdomar och några överåriga. Hon har dessutom upparbetade kontakter.
När rampen i Kålltorp inte längre räckte till väcktes tanken på en riktig streetpark med hopp. Genom park- och naturförvaltningen for Irene och intresserade ungdomar på en studieresa till Linköping. Det blev 35 personer, inklusive politiker och tjänstemän.
Vill bli bättre än Malmö
- Resan var så lyckad att chauffören bad mig ringa inför nästa resa. Trots att det ösregnade precis hela tiden åkte alla. De fick låna trasor för att torka först, säger Irene.
- Den i Linköping var inte lika bra som den vi skall ha. Vår skall bli bättre än Malmös också, säger ungdomarna.
Tagit hjälp från USA
Designen av Göteborgs actionpark har vuxit fram med hjälp av åtta ungdomar. De representerar tre olika sporter, men är kompromissvilliga. Designgruppen har fått rådgivning och hjälp av amerikanen Stefan Hauser från Oregon. Han ligger bakom ett 30-tal liknande parker.
- Hauser är en allmänt erkänd designer. Många tycker vi är lyckans ostar som fått honom, säger Marcus.
Dialogen om utformningen växte också fram i dialog med andra åkare på hemsidans klotterplank, actionpark.se. När det gällde läget fanns förslag som Angeredsparken, Slottsskogen, Sannabacken, Rambergsvallen och till slut Burgårdsparken, vilket alla gillade med närheten till kollektivtrafik, tåg och många p-platser.
- Det blir en unik park, helt formad efter terrängen. Den smälter verkligen in. Folk associerar ofta fel till betong, som grått och trist. Vår blir ljus, säger Jon.
- Det blir ändå snyggare, när det gröna runt om växer upp. Sen blir det tegel och natursten som utsmyckning, säger Filip.
Ungdomarna räknar med att actionparken blir en stor turistattraktion. Skejtare åker gärna 25 mil på en dag för bra åk.
- Folk kommer att vallfärda. På somrarna åker vi till Drammen och Horten i Norge för att skejta. I sommar skall vi till Prag och Malmö, säger Tatiana Castillo Madrid och Mandis Söderström-Johansson.
Parken kompletterar Liseberg, dit barnfamiljerna går. De lite äldre barnen får gångavstånd. Föräldrarna är troligen också intresserade - gubbskejtarna.
Äkta spontanidrott
- De kallar sig själva så. Ingen tar illa upp!
Samtliga hyllar åkandet. Det är spontan idrott, med individuella åk eller i grupp, och frihet att komma och gå närhelst man vill. De lär känna varandra, utan konkurrens. Duktiga hjälper nybörjare, äldre tar hand om yngre barn och ser till att turordningen blir rättvis. När en lärt sig ett trick efter mycket övning och många fall, gläds andra åt framgången.
- När jag var i Spanien och åkte testade jag ett nytt trick. Då applåderade alla, fastän jag inte kände någon, säger CM.
Streetåkarna har hittills mest använt sig av Hagaparkens fontän, Götaplatsen, Chalmers, Lindholmen, Burgårdens gymnasium, Operan, vissa parkeringshus med sluttande plan samt kört trick på och utför trappor. Asfalten skall helst vara slät och hård för friktionens skull.
Betongen i den blivande actionparken täcker 1 900 kvadrat, med omgivande läktare och annat 3 000 kvadrat. Här är det viktigt att betongen är hård och slät, att böjarna är jämna och gärna med rostfria kanter runt poolerna, den djupaste på tre meter.
Banan hamnar perfekt på en naturlig bergknalle och dräneringen blir gratis, tack vare biografbygget Bergakungens salar.
- Vi som åker vill hålla ordning och vi är inte rädda för att säga till på skarpen. Vi kommer att plocka löv till hösten. Och vi vill inte ha nåt klotter, det bara stör åkarna, säger Jon.
Rumpa som en grekisk gud
I höst hoppas de få visa åkarnas kötraditioner och parketik i den nya actionparken. Sporterna kräver balans, koordination och styrka, framför allt i låren.
- Jag har ben och rumpa som en grekisk gud. Kan knäcka valnötter med rumpan, uttrycker Ilias saken.
BMX-arna får dessutom starka underarmar. Flickor är fortfarande underrepresenterade, men killarna efterlyser fler, eftersom de anser tjejer vara mer driftiga.
- Ungdomarna har fått en inblick i att det går att påverka. Att politiker faktiskt lyssnar på dem. Hade vi överlämnat projektet till vuxna, hade det inte blivit som ungdomarna vill, säger Irene, redan utvald att göra premiäråket.
- Det få bli inlines. Det är lättast, säger hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.