De anklagas för terrorism

ANNONS
|

Den första rättegången mot dem som anklagas för att ha organiserat oroligheterna i staden Andizjan 12-13 maj inleddes i tisdags. De är åtalade för terrorism, islamism, tagande av gisslan, sammansvärjning mot staten, mord och ytterligare ett 30-tal brott.

När åklagaren läste upp åtalspunkterna svarade de 15 männen i tur och ordning:

- Fullt skyldig.

En av dem, Mujdin Sobirov, erkände i går dessutom att han var en av upploppets ledare. Syftet var att störta regeringen och grunda en islamistisk stat.

Så då är väl fallet löst? Knappast.

Till att börja med: När Sobirov läste upp sin bekännelse i går såg han enligt BBC ut som om han repeterade en innantill-läxa. Flera detaljer i hans bekännelse var en exakt återgivning av vad åklagaren tidigare har sagt.

ANNONS

Väl dokumenterad tortyr

Att de 15 åtalade männen har erkänt är inte konstigt. Under den väl dokumenterade tortyr som förekommer i landet brukar folk erkänna, om de överlever. Dessutom har myndigheterna tvingat invånare i Andizjan att ställa upp som falska vittnen mot de åtalade, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW).

Det som regimen betecknar som en terroristattack var snarare en protest mot fattigdom och förtryck. Den utlöstes av att regimen hade arresterat 23 affärsmän. Affärsmännen var mycket populära i Andizjan eftersom de hade skapat hundratals arbetstillfällen och dessutom betalade jämförelsevis bra löner.

På oklara grunder anklagades de för att tillhöra en förbjuden islamistisk organisation. En folkmassa lyckades frita dem ur fängelset. Regimen satte in polis och säkerhetsstyrkor som sköt mot Andizjanborna. Enligt regimen dödades 187 personer, enligt människorättsgrupper uppemot 700.

Sedan dess har myndigheterna gripit hundratals människor som anklagas för att ha organiserat upploppet, stödda av terrorister som vill störta president Islam Karimovs regering.

De anklagas för att tillhöra förbjudna islamistiska organisationer, en anklagelse som många uzbeker råkar ut för. Invånare som följer islams påbud om regelbundna böner riskerar att stämplas som terrorister, gripas, torteras och dömas till fängelsestraff på över tio år. Demokratiaktivister försvinner ofta spårlöst.

Efter händelserna i maj har brutaliteten antagit "tidigare icke skådade proportioner", hävdar Human Rights Watch i en rapport som publicerades i tisdags. Men i spåren av "kriget mot terrorismen" har västmakterna valt att blunda för förtrycket i Uzbekistan, som i stället ses som en viktig allierad.

ANNONS

Enligt åtalet var maj-protesterna inte bara organiserade av påstådda terrorgrupper. Även utländska medier och "så kallade människorättsgrupper" sägs ingå i en stor konspirationen som vill svartmåla och störta Karimovs regim.

Journalist anklagas

Den uzbekiska journalisten Galima Bucharbajeva, nu bosatt i New York, befann sig i Andizjan under oroligheterna och rapporterade om dem i CNN och Wall Street Journal. I gårdagens International Herald Tribune skriver hon att rapporteringen innebar att hon anklagades för "medhjälp till terrorism".

Liknande anklagelser har riktats mot journalister från bland annat Deutsche Welle, Neue Zürcher Zeitung och BBC.

Få tvivlar på utgången av rättegången - de åtalade kommer att förklaras skyldiga. Enligt åklagaren kommer ytterligare upp till 106 personer att ställas inför rätta.

Fakta

Yta:

Huvudstad:

Befolkning:

President:

Viktigaste exportprodukt:

Kuriosa:

ANNONS