Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"De är ett gäng amatörer – ett justitiemord"

Tre Kronors ledning rasade över IOK:s beslut att stoppa Nicklas Bäckström från OS-finalen. – Det är ett justitiemord. Jag upplever att det är en sån enorm amatörism. Det är ingen dopning utan medicinering, sade en upprörd Tommy Boustedt, landslagschef i Svenska ishockeyförbundet. Internationella ishockeyförbundet behåller tills vidare Bäckströms silvermedalj.

Beslutet att stoppa Bäckström kom sedan ett dopningsprov visat spår av pseudoefedrin från en allergimedicin som Bäckström, enligt egen utsago, tagit i sex-sju års tid.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Medicinen är inte förbjuden, men halten pseudoefedrin får inte överstiga 150 milligram per liter blod. I Bäckströms fall var det 190.

Bäckström kallades till ett förhör med Internationella olympiska kommittén bara två timmar innan nedsläpp.

När lagen värmde upp inför matchen, bara runt en halvtimme innan start, kom beskedet att han drabbats av en matchs avstängning och inte fick spela i finalen.

– Jag tycker ett rimligt beslut hade varit ge Nicklas en varning, sade Björn Waldebäck, läkare i ishockeylandslaget och i Sveriges olympiska kommitté.

Stöd av hockeyvärlden

Både Internationella ishockeyförbundet och NHL står bakom Tre Kronor och Bäckström, och IOK:s förfarande kan få juridiska följder. I Vancouver fastnade, enligt IIHF:s medicinskt ansvarige Mark Aubry, en icke namngiven spelare för samma sak och slapp undan med en varning.

Både SOK och den svenska landslagsledningen var kritisk till att processen tagit så lång tid. Dopningsprovet togs efter kvartsfinalen mot Slovenien i onsdags, först på söndagen kom resultatet.

– En analys som bara ska två dagar tog fyra dagar vilket innebär att B-provet inte har hunnit bli analyserat. Nicklas integritet ställs på ända när han blir avstängd så kort före matchen, sade SOK:s sportchef Peter Reinebo.

Tommy Boustedt gick längre än så. Han anklagade IOK för att bedriva politik och saktat ned proceduren.

– Jag tror de har hållit inne med det här för att det ska få den här uppmärksamheten. Så inkompetenta kan de ju inte vara – även om de är amatörer – att de väntar två extra dagar. Det måste bero på någonting, sade han.

"Synnerligen märkligt"

Så långt ville inte Björn Waldebäck gå. Men han sade:

– Jag tycker förfarandet är synnerligen märkligt och när det gäller antidopningsarbetet är man ju från IOK väldigt noga med att det också ska vara ett stöttemedel till idrottsmännen. Det ska inte stjälpa deras utveckling. Antidopningsarbetet är extremt viktigt, det måste vara rättvist i idrott, men jag tycker inte att det här har skett för att stödja atleten. Hade det här hänt i ett VM hade det förmodligen inte lett till någonting.

Enligt Waldebäck samlas de deltagande nationernas läkare till ett möte med de medicinskt ansvariga inom IIHF två veckor inför varje stor turnering. Så skedde också nu.

– Pseduoefedrin kommer upp på varje möte. Då är alla eniga om att man ska vara försiktigt – men att man kan ta en tablett om dagen. Det är vad jag har sagt till Nicklas också.

Enligt IIHF håller de inne med Bäckströms silvermedalj till ett besked kommer från IOK hur de tar ställning i fallet. Besked om B-provet väntas komma under måndagen.