Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

David Lega blir KD:s nya kommunalråd

Alliansen i Göteborg är klar med fördelningen av sina sex kommunalrådsplatser. Största överraskningen: kristdemokraten David Lega.

Det finns fortfarande många om och men när det gäller vilka som ska styra Göteborg de närmaste fyra åren. Under onsdag förmiddag kom dock ett pressmeddelande från allianspartierna om att de gjort upp om sina sex ordinarie ledamöter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Så här ser listan ut:

Jonas Ransgård (M), Kommunstyrelsens vice ordförande

Helene Odenjung (FP), kommunalråd

Kristina Tharing (M), kommunalråd

Maria Rydén (M), kommunalråd

Martin Wannholt (M), kommunalråd

David Lega (KD), kommunalråd

David Lega satsade på en riksdagsplats men kryssades bort av Annelie Enochson. Han har inte någon plats i kommunfullmäktige.

Detta förutsätter att Sverigedemokraterna och Vägvalet inte går samman i ett så kallat valtekniskt samarbete och på det sätter nyper en kommunalrådsplats.

Alliansen föreslår vidare att en moderat kandidat, som utses den 15 november, får den första ersättarplatsen och att Ann Catrine Fogelgren (FP) omväljas till den andra ersättarplatsen.

Majoriteten S, MP och V är inte helt klara med sina listor. Men hittills är Mats Pilhem föreslagen som Vänsterpartiets kommunalråd och Kia Andreasson (omval) och Thomas Martinsson (nyval) föreslagna som Miljöpartiets.

Den nya kommunstyrelsen tillträder vid årsskiftet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.