Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Datorägare slipper tv-licens

Det är fel att ta ut tv-licensavgift från datorägare, fastslår högsta juridiska instans. "Det känns logiskt", säger en av de drabbade göteborgarna.

I vintras skrev GP om Tomas Nilsson, 24, student på Handels i Göteborg och boende i ett studentrum på 18,5 kvadrat. Han fick hemsök av en av Radiotjänst tv-pejlare och tvingades betala licensavgift eftersom han innehar en dator.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det känns väldigt bra i dag när det beslutats att Radiotjänst gjort fel. Det är en logisk dom, säger Tomas Nilsson efter Högsta förvaltningsdomstolens dom på fredagen.

Tomas Nilsson hann betala en licensavgift (knappt 700 kronor) innan domen föll.

- De pengarna vill jag ha tillbaka. Det är helt fel att Radiotjänst behåller pengar som de felaktigt debiterat personer som inte har tv men äger en dator.

I sin kamp mot Radiotjänst fick Tomas Nilsson hjälp av två juriststuderande som läst artikeln i GP. En av dem är Alexander Kandiloros.

Han är mycket nöjd med beslutet i Högsta förvaltningsdomstolen.

- Härligt när det sunda förnuftet segrar, säger Kandiloros.

Radiotjänsts beslut att inte återbetala felaktiga avgifter förvånar Alexander Kandiloros.

- Att stå för att man gjort fel och sedan göra om och rätt är mycket sympatiskt. Min far är fattigpensionär utan tv. Senaste året har han felaktigt betalat tusentals kronor från sin knappa budget för sin dator. Om Radiotjänst trots allt anser sig ha rätt till hans och alla andras pengar som de felaktigt krävt in har jag svårt att se deras anseende någonsin fullt ut kan återhämta sig, säger Alexander Kandiloros.

Besked från Radiotjänst

Under helgen ska Radiotjänst arbeta med frågan om de som betalat tv-avgift för datorer under perioden 1 februari 2013 till och med 13 juni i år ska få tillbaka sina pengar. Besked kommer på måndag.
– På måndagsmorgonen ska vi ha ett extra styrelsemöte, säger Radiotjänst vd Carl-Gustav Johansson till TT.
Hur mycket pengar som Radiotjänst fått på avgifterna från datorer med internetanslutning går inte att säga exakt.
En siffra som nämnts är närmare 187 miljoner kronor räknat på att i fjol tillkom 100 000 nya licensbetalare jämfört med snittet för tidigare år som legat på 10 000.
Men den siffran dementerar Johansson bestämt.
– Alla har ju inte tillkommit direkt dag ett i februari i fjol utan de har kommit in successivt under året. De sista kom in i slutet av december och har bara bidragit till fjolårets resultat med några kronor, säger han.
Han uppskattar att det rör sig om cirka 75 miljoner kronor i fjol.
– Det motsvarar en ökning av våra intäkterna med en procent, vi tar in nästan 7,5 miljarder. Man kan få uppfattningen att katastrofen är ett faktum och hela finansieringen av public service rasar samman. Men vi tappar ökningen som var på en enda procentenhet.
Johansson poängterar att en överväldigande majoritet av de svenska hushållen har en tv-apparat hemma som är avgiftspliktig.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.