Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dansksvenskt möte om terrorism

Demokratiminister Birgitta Ohlsson (FP) besökte i dag Köpenhamn informera sig om hur Danmark skyddar sig emot politisk och religiös extremism.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Ohlssons studiebesök i Danmark var inplanerat före terrordådet i Stockholm i lördags. I Köpenhamn inspirerades hon av danskarnas nationella handlingsplan, som funnits sedan början av 2009, för att förhindra att ungdomar lockas av politisk och religiös extremism. Hon är beredd att föreslå något liknande i Sverige.

-Det här är inte förankrat ännu i regeringen. Men det jag har sett och hört har gjort mig stark i min övertygelse, säger hon till TT.

Det handlar om att olika myndigheter och samhällsinstanser samarbetar lokalt, men efter en nationell strategi. På lokalplanet gäller det samarbetet främst skola-socialtjänst-polis. Birgitta Ohlsson betonar att modellen inte bara gäller gentemot islamistisk extremism, utan lika väl mot höger- eller vänsterextrema grupper.

-Kanske kan någon kommun få bli pilotkommun för arbetssättet redan i vår, säger hon.

I Danmark talar säkerhetspolisen PET om "preventiva samtal" med personer som verkar vara på väg att radikaliseras. Samtalen ingår i en strategi för att bygga upp förtroendefulla relationer, till exempel med företrädare för olika muslimska grupper. På så sätt, menar PET, skapas känslan av att man har ett gemensamt ansvar för att motverka terrorism.

Birgitta Ohlsson har tidigare studerat arbetsmetoderna i Storbritannien och Nederländerna när det gäller att motarbeta extremism. Enligt henne är det just dessa länder plus Danmark som sticker ut inom EU genom att arbeta speciellt aktivt och systematiskt på det här området.