Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dansk Folkeparti läxas upp av Abba

Dansk Folkeparti skulle spexa till sin partikongress i helgen genom att bjuda deltagarna på Abbas musik.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Men att kopplas samman med det främlingsfientliga partiet får Abborna att se rött.

-Det ska de ge fan i, säger Benny Andersson till TT Spektra.

Dansk Folkepartis ungdomsförbund ville hylla sin partiledare Pia Kjärsgaard genom att sjunga sin egen version av "Mamma mia". Ungnationalisterna skrev om texten och det blev "Mamma Pia".

Problemet är bara att Dansk Folkeparti aldrig frågade låtens upphovsmän Benny Andersson och Björn Ulvaeus om lov. Musiklegenderna har nu kopplat in Universal Musics jurister för att vidta åtgärder.

-För det första får man inte skriva om låtar som vill och för det andra vill vi att de ska fatta att vi inte är intresserade av att stödja deras parti, säger Benny Andersson.

Tydlig markering

TT Spektra: Så det här är en tydlig markering från er sida?

-Ja, men det är väl självklart, säger han.

Benny Andersson som tidigare skänkt miljonbelopp till Feministiskt Initativ är märkbart irriterad över att bli sammankopplad med främlingsfientliga Dansk Folkeparti vars ledare Pia Kjärsgaard nyligen var i Sverige för att stödja Sverigedemokraternas valkampanj.

Kollegan Björn Ulvaeus är också han upprörd över partiets agerande. Till danska gräsrotsrörelsen Modkrafts hemsida hälsar han via Universal att:

"Abba tillåter aldrig att deras musik används i politiska sammanhang. Detta har vi också framfört till Dansk Folkeparti."

Inte första gången

Det är inte första gången som politiskt bruk av låtar upprör artister. Förra året stämde gruppen MGMT franska regeringspartiet UMP för att de använt deras låt "Kids" i kampanjsammanhang och Bruce Springsteens "Born in the USA" feltolkades rejält av president Ronald Reagan som använde den Vietnamkritiska låten i valrörelsen 1984