Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dammsugare - test

2010. En hög motoreffekt är ingen garanti för ett rent golv. Ett nytt test visar att en dammsugare på 1 300 watt är lika bra som en på 2 000 watt, och att luftflöde och munstyckets design har stor betydelse.

Trots rådande väder är den stora vårstädningen inte långt borta. Då kan en bra dammsugare vara en god investering. Men hur stor skillnad är det mellan de olika fabrikaten? På GP:s uppdrag har Testfakta låtit det brittiska laboratoriet Intertek testa sju olika modeller på den svenska marknaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sämst presterade inte helt oväntat testets klart billigaste dammsugare, Clas Ohlsons Coline. Den fungerade förvisso bra på hårt golv. Men betyget dras ner av dess höga bullernivå, samt av att den har problem med mattor.

Men priset är inget riktmärke att gå efter. Den 1 500 kronor dyrare Philips FC7170 hade stora problem med såväl hårt golv som längs väggar.

- Den har ett så kallat deltaformat munstycke, vilket gör att det är väldigt svårt att komma åt damm vid lister. Visst, du kan vända och vrida på munstycket, men det är ett moment som man inte ska behöva utföra, säger Jeremy Owens, chefsteknolog på Intertek.

Philips presterade även dåligt på hårt golv. Även det tror Jeremy Owes beror på munstyckets design.

- Munstycket sugs fast i golvet, vilket gör att dammet skjuts framför munstycket i stället för att det sugs upp. Det är lite märkligt, för i övrigt verkar det vara en bra dammsugare. Den har hög effektivitet, men faller på munstycket.

På Philips är man förvånad över resultatet.

- Tidigare tredjeparts-tester har visat på bra resultat. Och enligt konsumenter vi har pratat med är munstycket en av de saker de uppskattar mest med den här dammsugaren. Just för den lätt kommer åt hörn, säger Jimmie Undin på Philips.

Att välja rätt dammsugare är svårt. Ofta är motoreffekten den enda prestandan som säger något om dammsugarens kapacitet.

- Jag skulle aldrig lita på motoreffekten som en indikator på hur bra en dammsugare är. Allt beror på hur kroppen är designad och hur bra munstycket och fläkten är, säger Jeremy Owens.

I vårt test, och enligt standard, mäts dammsugarnas effektivitet med sugkraft i förhållande till motorstyrka. Men inte heller det är helt rättvisande.

En dammsugare är också beroende av ett bra luftflöde; dålig lufttillförsel – sämre dammupptagning. Testets bästa dammsugare, Siemens Parquet, är ett tydligt exempel på det. Den har varken högst sugförmåga eller bäst effektivitet, men mycket tack vare ett bra luftflöde presterar den ändå bäst.

- Det är svårt att förklara luftflöde för konsumenterna. Det är lättare, rent visuellt, med watt och sugförmåga. Men jag tror att branschen i framtiden kommer att gå över till att deklarera luftflöde, säger Karin Kihlgren på Siemens.

För hund och kattägare är dock ingen av dammsugarna i testet något bra alternativ. Har man katt eller hund hemma kan det vara bra att köpa en dammsugare med en annan typ av munstycke.

– Dessa dammsugare saknar en roterande borste på munstycket, vilken är ett måste för att lyckas städa bort hund- och katthår med en dammsugare, säger Jeremy Owens.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.