Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dallas-stjärnan Larry Hagman död

Han var skurken JR Ewing som hela världen älskade att hata i tv-serien Dallas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Larry Hagman avled på fredagskvällen, svensk tid. Han blev 81 år gammal.

Larry Hagman dog i sviterna av cancer på ett sjukhus i Dallas, staden som blev så starkt förknippad med honom tack vare de 357 avsnitten av tv-serien med samma namn.

Skådespelaren berättade härom året att han drabbats av sjukdomen, men nyheten om hans död kom ändå oväntat. För även om han var märkbart sjuk medverkade Larry Hagman i den nya upplagan av Dallas, som hade premiär i år.

l

Fenomen

1,5 miljoner svenskar bänkade sig framför tv:n när serien fick sin nypremiär i TV 4 i höstas. En bra tittarsiffra i dagens tv-värld, men ändå en västanfläkt jämfört med det populärkulturella fenomen som drog in över Sverige och resten av världen när Dallas hade premiär i slutet av 1970-talet. I Sverige fick vi vänta i nästan tre år efter den amerikanska premiären 1978 för att ens få se serien.

l

Kritik

Efter det röda 1970-talet ansågs det i inflytelserika kretsar mycket kontroversiellt med en tv-serie som kunde ses som en hyllning till amerikanska oljekapitalister. Och med en manschauvinist i centrum.

Kritiken blev massiv. Bland annat ville en kvinnogrupp på SVT stoppa programmet och fick stöd av debattörer som Jan Myrdal och Per Olov Enquist. Men Hannes Oljelund, dåvarande biträdande kanalchef på TV 2 och den som tog hit Dallas, stod på sig.

-Det fanns ett stort motstånd mot det amerikanska tv-serieformatet, där premissen var att en serie fick hålla på så länge den var populär. I Europa ville vi ha en avslutad historia. Det gjorde också att jag tvekade länge, ett helt år faktiskt, för jag var rädd att binda upp så mycket tid. Men jag tyckte hela tiden att serien i sin genre var av mycket hög kvalitet, säger Hannes Oljelund till TT Spektra.

l

Bergmanfavorit

När det sedan avslöjades att självaste Ingmar Bergman tittade på Dallas klingade kritiken av. Dallas producenter lär dessutom ha varit inspirerade av Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap när de skapade intrigerna.

Den 30 januari 1981 var det äntligen dags för svensk premiär och tittarsuccén var enorm. Mer än 4,2 miljoner - mer än halva befolkningen - bänkade sig framför tv-apparaterna i Sverige varje vecka när serien var som störst 1982.

-Den var nyskapande. Framförallt med sina välgjorda karaktärer. JR, han var ju en nörd, med sin stora hatt och sitt fåniga leende. Men bakom nörden fanns hela tiden en huggorm, beredd att gå till attack. Det var det som Larry Hagman gjorde så skickligt, säger Hannes Oljelund.

l

Världsberömd

Succén var lika stor i nästan hela världen. Programmet sågs av uppemot 300 miljoner människor i 57 länder.

Över en natt blev Larry Hagman världens mest berömda skådespelare och synonym med sin rollfigur, den ständigt whiskydrickande, intrigerande och alltid otrogne oljemagnaten JR. Oftast i strid med rivalen Cliff Barnes, brodern Bobby och andra som kom i vägen för en bra affär eller en kvinna.

När en av alla dessa kvinnor fick nog skapades några av tv-historiens mest kända - och sedda avsnitt - då JR Ewing blir skjuten.

Avsnittet då mördaren avslöjas är ett av tv-historiens mest sedda program.

l

Svensk fru

Sverige älskade JR Ewing och JR Ewing älskade Sverige.

Larry Hagman var sedan 1954 gift med svenskan Maj Axelsson, som han träffat i London.

Hysterin var total när Larry Hagman 1982 kom på besök till Sverige och Eskilstuna för att besöka svärföräldrarna.

Hon insjuknade för några år sedan i Alzheimer.

l

Teaterbakgrund

Larry Hagman älskade att spela JR i serien och kopplade gärna på varggrinet även utanför tv-rutan. Men privat var skådespelaren ganska långt från sin rollfigur. Men det var gott om storskrävlare i Texas när han var liten och det var typer han lagt på minnet.

Larry Hagman slog igenom på Broadway, en teaterbakgrund som blev naturlig eftersom mamma Mary Martin var firad skådespelerska.

l

"Sue Ellen"

När Dallas började sändas var Larry Hagman redan superstjärna i USA efter att ha spelat huvudrollen som kärlekskrank astronaut i komediserien I dream of Jeannie. Men filmkarriären gick trögt. Tv-formatet passade honom bättre. Så bra att det som egentligen var en biroll, utvecklades till en huvudroll.

När Larry Hagman dog var han just i Dallas för att spela in nya avsnitt av den återuppväckta tv-serien.

I ett uttalande skriver familjen att Hagman avled stilla på fredagskvällen, svensk tid, omgiven av sin släkt och vänner, däribland Linda Gray, som spelade hans tv-hustru Sue Ellen i Dallas.