Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dags skåda meteorregnet Geminiderna

Lagom till lucia glider jorden in i den mycket aktiva meteorskuren Geminiderna. Med som mest 50–80 meteorer per timme är det en av de vackraste skurarna att skåda under året.

Meteorskuren började skönjas redan den 6 december men är allra tydligast mellan den 13 och 14 december. Skuren börjar redan när mörkret faller och ökar sedan tills man under en timme kan se, i bästa fall, mellan 50 och 80 ljusstreck på himlen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Om du vill beskåda meteorregnet bör du pälsa på dig ordentligt, bege dig till en mörk plats, ordna något bekvämt att sitta eller ligga på, ha varm dryck i beredskap och beväpna dig med en god portion tålamod. Det tar minst en kvart innan mörkerseendet kopplats på. Månen är drygt halv vilket stör lite, men den går ned runt midnatt.

Meteorerna ser ut att strömma ut från Tvillingarnas stjärnbild, men kan dyka upp var som helst på himlen. Om lucianatten är mulen, stanna inne och kolla i stället in de mer lyckligt lottade meteorskådarnas bilder på exempelvis spaceweather.com.

Meteorerna är i själva verket rester av en komet. När kometen tagit en sväng runt solen lämnar den efter sig en svans av grus och stoft. När jorden sedan passerar kometbanan fångas en del av materialet upp av jordens dragningskraft och ser för oss ut som små fallande stjärnor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.