Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Dags greppa rodret

Regeringen har hamnat i en alltför defensiv roll under våren. Nu måste det politiska initiativet återtas.

Det här är en text från GP Ledare. Ledarredaktionen är oberoende liberal.

På onsdag möts statsminister Fredrik Reinfeldt och den nye S-ledaren Håkan Juholt för första gången öga mot öga, när riksdagen håller sin avslutande partiledardebatt. Det blir ett politiskt meningsutbyte som många sett fram emot. Den lite kyligare men påläste Reinfeldt mot den retoriskt yvige och ordsprutande Juholt. Inte bara två olika politiska linjer, utan också två olika personligheter som ställs mot varandra.

För Juholt kan det bli ett besvärligt möte, eftersom han kan börja tvingas redovisa konkreta alternativ. Men för Reinfeldt gäller något mer än att bara tekniskt försöka vinna duellen. Han måste också se till att återta det initiativ i den politiska debatten som gradvis under våren övergått till oppositionen, om än främst i form av kritik.

Det kan hävdas att den senaste veckans förluster för regeringssidan i riksdagen saknar större formell betydelse, i form av olika uttalanden rörande den så kallade Fas 3 och sjukförsäkringen. Men rent opinionsmässigt har oppositionen lyckats skapa bilden av en tillbakaträngd regering i centrala frågor.

Mer sådant är att vänta. Socialdemokraterna satsar på konfrontation och kalkylerar nu öppet med tänkbart stöd från Sverigedemokraterna i olika frågor, en utveckling som gått snabbare än väntat sedan valet i höstas. Riktigt skarpt läge kan det bli i höst kring ett nytt jobbskatteavdrag.

Egentligen borde det mesta ha gått regeringens väg under våren. Ekonomin går för högtryck, sysselsättningen ökar stadigt. Men det är uppenbart att det också finns grupper som fortfarande har svårt att komma in på arbetsmarknaden: långtidsarbetslösa, ungdomar och invandrare. Kampen mot utanförskapet har varit Alliansens starkaste gren. Just därför är det på detta område som nya initiativ måste tas.

Reinfeldt och regeringen måste visa att det är de som har idéerna, lusten och förmågan att ta itu med de fortsatta utanförskapsproblemen. På onsdag ges den första chansen.

GP 12/6 -11